Balıkesir’in Sındırgı ilçesi, son haftalarda yaşadığı art arda depremlerle Türkiye’nin gündeminden düşmüyor.
10 Ağustos ve 27 Ekim’deki 6.1 büyüklüğündeki depremlerden sonra, bugün bir kez daha yer sallandı.
AFAD verilerine göre 4.9 büyüklüğünde gerçekleşen sarsıntı, Balıkesir’in yanı sıra İzmir ve Bursa gibi çevre illerde de hissedildi.
Ancak dikkat çeken nokta, iki uzman profesörün bu depremler hakkında birbirine tamamen zıt açıklamalarda bulunması oldu.
🧭 Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: “Büyük Deprem Beklemiyorum”
Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Sındırgı’daki depremleri değerlendirerek bölge için rahatlatan bir tablo çizdi.
Üşümezsoy’a göre yaşanan sarsıntılar “artçı” niteliğinde ve daha büyük bir deprem beklenmiyor.
“Sındırgı’da iki ayrı fay hattı var.
Biri ilçenin altına doğru uzanan ve 6.2’lik kırılmaya neden olan fay, diğeri ise Sındırgı Dağı içinde yer alan ikinci fay.
6.1 büyüklüğündeki ikinci deprem bu hattın hareketinden kaynaklandı.
Yani bu depremler artçı değil ama farklı fayların tetiklenmesiyle oluşan doğal süreçler.”
Üşümezsoy ayrıca şunları ekledi:
“4.9 büyüklüğündeki bir deprem yalnızca 3 kilometrelik bir kırılma yüzeyi oluşturur.
6 büyüklüğünde bir deprem ise 100 kilometrekarelik bir yüzeyi yırtar.
Bu yüzden Sındırgı’da daha büyük bir deprem olmasını beklemiyorum.
Ayrıca bu depremlerin İstanbul depremiyle hiçbir bağlantısı yok.”
🌍 Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan: “Sındırgı’nın Taşınması Gerekiyor!”
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan ise tam tersine, Sındırgı’daki riskin hala büyük olduğunu söyledi.
Ercan’a göre bölgenin jeolojik yapısı, sarsıntıların etkisini katlayarak büyütüyor.
“Sındırgı, Balıkesir–Akhisar yolu üzerindeki eski bir sazlık ve göl yatağına kurulmuş durumda.
Bu nedenle gelen sarsıntı dalgaları üç-dört kat büyüyerek üst yapılara yansıyor.
Bu da hasar oranını artırıyor, yapıların rezonansa girmesine neden oluyor.”
Ercan ayrıca önemli bir uyarı yaptı:
“Eğer son iki deprem tek bir sarsıntı halinde gerçekleşseydi, büyüklüğü 6.4 ile 6.7 arasında olurdu ve Sındırgı’nın yüzde 30-40’ı yıkılabilirdi.
Bu nedenle, Sındırgı’nın mevcut bataklık zeminden alınarak TOKİ konutlarının bulunduğu güneydoğu bölgesine taşınması acilen gereklidir.”
🗣️ Vatandaş Kime İnanacak?
Biri “rahat olun, büyük deprem beklemiyorum” diyor, diğeri “Sındırgı taşınmalı” uyarısında bulunuyor.
Uzmanlar arasında fikir ayrılığı sürerken, vatandaşların aklındaki soru aynı:
“Gerçek tehlike ne kadar büyük?”
Yetkililer, AFAD ve Kandilli Rasathanesi verilerine göre bölgedeki artçıların yakından izlendiğini, yapı denetimlerinin de sürdüğünü bildirdi.
            
        
        




