Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında 2023 yılında toplam 2 milyar 36 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uyguladı.

SGK Başkanı Raci Kaya, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında yaptığı açıklamada kayıtlı çalışmanın önemine dikkat çekti.

SGK Başkanı Raci Kaya, her yıl 16 Mayıs’ı içine alan haftada kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla kamuoyuyla önemli bilgiler paylaştı. Cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarından biri olan sosyal güvenlik sisteminin 2006 yılında tek çatı altında birleştiğini hatırlatan Kaya, 2025 yılı temasının “Kayıtlı çalış, güvenli yaşa” olduğunu vurguladı.

“Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Önceliğimiz”

Başkan Kaya, SGK’nın en büyük mücadele alanlarından birinin kayıt dışı istihdam olduğunu belirterek, sadece geçen yıl 125 bine yakın iş yerinin denetlendiğini ve bu denetimler sonucunda 2 milyar 36 milyon 732 bin TL idari para cezası kesildiğini açıkladı. 2025’in ilk 4 ayında ise 29 binden fazla iş yerinin denetlendiği belirtildi.

5 Ana Stratejiyle Denetim ve Takip

SGK’nın kayıt dışı istihdamla mücadelesi, 5 ana strateji üzerine kurulu:

  • Kurumlar arası bilgi paylaşımı ve çapraz veri kontrolü
  • Risk analizine dayalı denetim sistemleri
  • 3 bin denetmen ve müfettişle sahada etkin kontrol
  • İşverene yönelik prim teşvikleriyle caydırıcılık
  • Rehberlik ve bilinçlendirme faaliyetleri

Kaya, özellikle veri tabanı analizleri ve bankalar dahil tüm kamu kurumlarından gelen bilgilerle, sigortasız çalışanların tespitinde büyük başarı elde ettiklerini söyledi.

“15 Farklı Prim Teşvikiyle İşvereni Destekliyoruz”

İşverenlerin sigortalı işçi çalıştırmaları için teşvik mekanizmalarını etkinleştirdiklerini belirten Kaya, gençler, kadınlar, engelliler ve kültürel girişimlere özel 15 farklı prim teşviki uygulandığını aktardı. Bu sayede hem işverenlerin üzerindeki mali yükün azaldığını hem de istihdamın güçlendiğini ifade etti.

Yapay Zeka, e-Devlet, Dijital Dönüşüm

Kaya, SGK’nın Avrupa’nın en büyük veri merkezlerinden birine sahip olduğunu ve hizmet kalitesini artırmak için teknolojiyi yakından takip ettiklerini söyledi. Hâlihazırda 180’e yakın işlem e-Devlet üzerinden sunuluyor ve 2024’te 2 milyarı aşkın işlemle kamu kurumları içinde en çok kullanılan platform oldu.

Yapay zeka projelerine de başladıklarını vurgulayan Kaya, “SGK olarak dijital dönüşümü kaçırmıyor, daha hızlı ve etkili hizmet için teknolojiyi odağımıza alıyoruz” dedi.

Kaya ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a destekleri için teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Muhabir: Anadolu Ajansı