Türkiye siyasetinde erken seçim ve cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları giderek hareketlenirken, AK Parti eski milletvekili Şamil Tayyar’dan dikkat çeken bir seçim takvimi değerlendirmesi geldi. “Siyasette son düzlüğe girdik” diyen Tayyar, seçim kararının ekim ayında alınabileceğini öne sürdü. Tayyar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın olası cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Siyaset kulislerinde bir süredir devam eden “Seçimler ne zaman yapılacak?” tartışmasına yeni bir açıklama eklendi. AK Parti eski milletvekili Şamil Tayyar, katıldığı programda seçimlerin zamanlamasına ilişkin dikkat çeken bir tahminde bulundu.

Tayyar, genel seçimlerin Kasım 2027 veya Nisan 2028 tarihlerinden birinde gerçekleştirilebileceği ihtimali üzerinde dururken, önümüzdeki bir yıllık dönemin Türk siyaseti açısından oldukça hareketli geçeceğini savundu.


Şamil Tayyar: Ekim Ayında Muhtemelen Seçim Kararı Alınacak

Seçim takviminin gelecek yıl bu dönemlerde gündemin merkezine yerleşeceğini ifade eden Tayyar, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

Samil Tayyar-1


“Siyasette son düzlüğe girdik. Yani genel seçim 2027'nin Kasım ayında da olsa, Nisan ayında da olsa artık seneye bu zamanlar seçim takviminin işleyeceği günler olacak. Ağustos geçti; ekim ayında muhtemelen seçim kararı alınacaktır. Dolayısıyla önümüzde aktif bir yıl var. Kalanı da seçim atmosferinde işler, gelişir.”

Tayyar’ın açıklamasındaki “ekim ayında muhtemelen seçim kararı alınacaktır” sözleri dikkat çekti.

Ancak açıklamanın bir resmî seçim tarihi duyurusu olmadığı, Tayyar’ın siyasi sürece ilişkin öngörüsü olduğu önem taşıyor. Bu nedenle seçim tarihinin kesinleştiği şeklinde değerlendirilmemesi gerekiyor.

Seçimler Kasım 2027’de mi, Nisan 2028’de mi?

Şamil Tayyar’ın açıklamasında iki ayrı tarih ihtimali öne çıktı. Tayyar, genel seçimlerin Kasım 2027’de veya Nisan 2028’de yapılabileceğini ifade etti.

Buna göre Tayyar, önümüzdeki aylardan itibaren siyasi partilerin seçim hazırlıklarının hızlanabileceği ve Türkiye’nin giderek seçim atmosferine gireceği görüşünde.

Özellikle ittifaklar, cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilerin izleyeceği yol haritasının önümüzdeki süreçte daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.


Mansur Yavaş Cumhurbaşkanı Adayı Olacak mı?

Tayyar’ın açıklamalarında dikkat çeken bir diğer başlık ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oldu.,

Mansur Yavas Bu Benim Son Donemim 4Phy


Yavaş’ın siyasi gelişmeleri takip ederek pozisyonunu belirlemeye çalıştığını savunan Tayyar, önümüzdeki dönemde adaylık konusundaki tavrının daha açık hale gelebileceğini ileri sürdü.

Tayyar, İYİ Parti ile diğer sağ partiler arasında olası bir siyasi iş birliği veya ittifak kurulması durumunda Mansur Yavaş’ın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak gündeme gelebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Siyasi dengelerin henüz tam olarak şekillenmediğini savunan Tayyar, Yavaş’ın bu nedenle aceleci davranmak istemeyeceğini ifade etti.

“Yeni İttifaklar Ortaya Çıkabilir”

Şamil Tayyar’a göre önümüzdeki dönemde siyasetin yalnızca seçim tarihi üzerinden değil, yeni ittifak arayışları üzerinden de hareketlenmesi mümkün.

Tayyar, devam eden siyasi tartışmaların partiler arasındaki ilişkileri değiştirebileceğini, bunun sonucunda yeni iş birlikleri ve ittifak modellerinin ortaya çıkabileceğini savundu.

Açıklamasında YENİ Parti ve CHP ilişkilerine de değinen Tayyar, YENİ Parti’nin başlangıç dönemindeki ivmesini kaybettiğini öne sürdü. CHP içerisindeki bazı siyasi tutumları da eleştiren Tayyar, bir partide siyaset yaparken başka bir siyasi oluşumun propagandasının yapılmasını doğru bulmadığını söyledi.

Muhabir: Haber Merkezi