Doğu Anadolu Fay Zonu (DAF) üzerindeki hareketlilik bölge halkında endişe yaratmaya devam ediyor.

Ayvacık, Saimbeyli, Osmaniye ve Adana hattında peş peşe meydana gelen 4,8 ila 5,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den son derece kritik bir jeolojik değerlendirme geldi.

Sarsıntıların ardından sosyal medya hesabından teknik analizini paylaşan Görür, Doğu Anadolu Fayı boyunca gerçekleşen stres transferinin yönüne dikkat çekerek yerel yöneticileri ve vatandaşları uyardı.


Prof. Dr. Naci Görür: "Depremler Adana ve Körfez’e Yaklaşıyor!"

Ayvacık-Saimbeyli merkezli başlayan ve Osmaniye-Adana hattında devam eden deprem dizisini DAF sisteminin genel davranışı çerçevesinde inceleyen Prof. Dr. Naci Görür, şu ifadeleri kullandı:

"Ayvacık/Saimbeyli ve Osmaniye-Adana’da 4,8-5,1’lik depremler oldu. DAF üzerinde olan depremler. Depremler Körfez’e ve Adana’ya yaklaşıyor! 6 Şubat depremleri etkisini gösteriyor. Geçmiş olsun."


Jeolojik Arka Plan: 6 Şubat Depremleri ve DAF Üzerindeki Stres Transferi

Görür’ün işaret ettiği "Körfez ve Adana yönüne yaklaşma" tespiti, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli kırılmaların ardından Doğu Anadolu Fay Zonu’nun güneybatı kollarına yüklenen devasa enerjiyle doğrudan ilişkili:

Güneybatı Göçü ve Stres Yüklenmesi: Kahramanmaraş ve Hatay segmentlerinin kırılmasıyla birlikte fay mekanizması üzerindeki artık enerji, sistemin kırılmamış komşu uzantılarına (Saimbeyli, Osmaniye ve İskenderun Körfezi hatlarına) doğru yönelmiştir.

Körfez Hattının Stratejik Önemi: İskenderun Körfezi ve Adana Havzası, DAF ile Ölü Deniz Fay Zonu'nun kesişim ve sönümlenme bölgelerine yakınlığı nedeniyle gerilmenin kademeli olarak biriktiği hassas alanlar arasında yer almaktadır.

Orta Büyüklükteki Sarsıntıların Anlamı: Bölgede kaydedilen 4,8 - 5,1 aralığındaki depremler, ana fay sistemine bağlı tali kırıkların ve segmentlerin 6 Şubat enerjisini sönümleme ve uyum sağlama çabası olarak değerlendirilmektedir.


Vatandaşlar ve Yöneticiler İçin Hayati Uyarılar

Jeoloji uzmanlarının ortak çağrısına göre, Adana ve İskenderun Körfezi çevresindeki yerel yönetimlerin ve afet planlama birimlerinin bölgedeki yapı stoğu ve altyapı kontrollerine öncelik vermesi gerekmektedir:

Bina Hasar Durumları: Bölgede devam eden orta büyüklükteki sarsıntılar nedeniyle daha önce hasar görmüş yapılara girilmemelidir.

Resmi Uyarıların Takibi: Asılsız iddialar yerine AFAD, Kandilli Rasathanesi ve yetkili akademisyenlerin yapacağı bilimsel verilere dayalı açıklamalar takip edilmelidir.

Muhabir: Haber Merkezi