Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Balıkesir’in Sındırgı ilçesi ile Kütahya’nın Simav ilçesinde devam eden artçı depremlerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ercan, bölgedeki sarsıntıların Simav–Sındırgı kırığı boyunca gerçekleştiğini belirterek, artçıların birkaç ay daha sürebileceğini söyledi.


“Deprem Ana Kırıkta Değil, İkincil Kırıkta Oldu”

Ercan, Simav’da meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremin “küçük–orta” ölçekli olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Bu deprem öncesinde 4,4; 4,6 ve 3,9 büyüklüğünde onlarca sarsıntı yaşandı. Bu durum Simav–Sındırgı kırığının boydan boya gerildiğini gösteriyor. Ancak deprem ana kırık üzerinde değil, kuzeyindeki ikincil bir kırık üzerinde gelişti.”

Ercan, Sındırgı’da 10 Ağustos’ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin artçılarının halen devam ettiğini ve en büyüğünün 5,0–5,1 aralığında olduğunu hatırlattı.


G1 O D N U X A A Anc Ac


“Artçılar Aylarca Sürebilir”

Prof. Ercan, Simav’da 2011 yılında yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin de aylarca sürdüğünü hatırlatarak “Simav’da yıkım eşik değeri 6,3. Her ne kadar 5,4’lük deprem ana deprem gibi görünse de, ikincil kırık üzerinde olması nedeniyle büyümesi beni şaşırtır” dedi.

Bölge halkına yönelik önerilerde de bulunan Ercan, “Evinin güvenli olduğundan emin olmayanlar birkaç gün komşularında, çadırda ya da araçlarında kalarak bekleyebilir” ifadelerini kullandı.


“Bu Depremler Olağan, Göç Etmek Çözüm Değil”

Ercan, artçı depremlerin köy evlerinde ve hayvan damlarında yıkıma yol açabileceğini, bunun Simav–Sındırgı hattında olağan olduğunu vurguladı. Bölgede çıkan kaplıcaların ve jeotermal kaynakların da bu tür depremlerle bağlantılı olduğunu söyleyen Ercan, “Simav, Sındırgı, Gediz ve Bigadiç’te bu tür deprem oluşumları gelecekte de sürecektir. Bölgenin üretebileceği en büyük deprem 7,2 dolayındadır ve Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgisi yoktur” dedi.

Depremlerin İstanbul ya da diğer bölgeleri etkilemesinin söz konusu olmadığını da ekleyen Prof. Ercan, “Bölgeden korkup göç etmek anlamsız. Sağlam konutta oturmak en doğru önlemdir. Ne yazık ki bu süreci biraz daha yaşayacaksınız” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Sibel Çobanoğlu