YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir Körfezi’ndeki temaslarının ardından Ayvalık’a gelerek 21. Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen Halk Buluşması’na katıldı.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in ev sahipliğinde Kırlangıç Yaşam Merkezi’nin çim alanında gerçekleştirilen buluşmaya Edremit, Burhaniye ve Gömeç belediye başkanları, YENİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, Körfez bölgesindeki ilçe başkanları, parti yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Mesut Ergin’in ardından kürsüye çıkan Özgür Özel, Ayvalık’a olan sevgisini dile getirerek konuşmasına başladı. Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Ayvalık’ta üreticilerin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çeken Özel, iktidarın ekonomi ve tarım politikalarını sert sözlerle eleştirdi.


“ZEYTİN ÜRETİCİSİ TARİHİN EN ZOR DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYOR”

Ayvalık’ı çocukluğundan bu yana tanıdığını ve sevdiğini belirten Özel, ilçenin turizminin yanı sıra zeytincilik kültürüyle de Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Zeytin üretiminin binlerce yıllık geçmişine vurgu yapan Özel, üreticilerin bugün yaşadığı ekonomik sıkıntıların kabul edilemez olduğunu savundu.

“Bu topraklarda yüz yıllık, bin yıllık zeytin ağaçları var. Zeytine alnının terini damlatan, oradan bereket fışkırtan insanlar var. İki bin yıldır burada zeytin üretimi yapılıyor. Ama herhalde zeytin üreticileri açısından tarihin en kötü dönemlerinden biri yaşanıyor” diyen Özel, üreticinin artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını ifade etti.


“90 LİRADAN 30-35 LİRAYA DÜŞTÜ”

Zeytin üreticisinin gelir kaybına dikkat çeken Özel, geçen yıl 90 liraya satılan zeytinin bugün 30-35 liraya kadar düştüğünü söyledi.

Üretici fiyatları ile girdi maliyetleri arasındaki makasın giderek açıldığını belirten Özel, dört yıl önce bir kilo zeytinle üç litre mazot alınabildiğini, bugün ise bir litre mazot alabilmek için iki, üç kilo zeytin satılması gerektiğini ifade etti.

Zeytinyağının üretim maliyetinin kilogram başına 280 liraya ulaştığının kendisine aktarıldığını belirten Özel, üreticiden 180 liraya alınan yağın büyükşehirlerdeki marketlerde 450-600 lira arasında satıldığını dile getirdi.

Fiyat farkının üretici ve tüketici aleyhine işlediğini savunan Özel, aracıların kazancının sorgulanması gerektiğini söyledi.


“ZEYTİNCİYE GEÇİM GARANTİSİ VERECEĞİZ”

İktidarın kamu-özel iş birliği projelerinde uyguladığı geçiş, uçuş ve hasta garantilerini eleştiren Özel, tarımsal üretim yapan vatandaşların benzer güvencelerden yararlanamadığını söyledi.

“Orada geçiş garantisi var, burada geçim garantisi yok” diyen Özel, YENİ Parti iktidarında zeytin ve zeytinyağının stratejik ürün olarak değerlendirileceğini belirtti.

Özel, üreticiyi korumaya yönelik politikalarını şu sözlerle açıkladı:

“Üretici kooperatiflerini destekleyeceğiz. Dünya fiyatları düştüğünde ihracat desteği vereceğiz. Gerekirse devlet zeytinyağını satın alıp stoklayacak. Maliyetler Ziraat Odaları ile birlikte hesaplanacak. Üzerine üreticinin insanca yaşayabileceği kâr konulacak ve taban fiyat açıklanacak. Ortalama verimle üretim yapan çiftçi bir lira bile zarar etmeyecek.”

Taban fiyatın altında ürün alımına izin vermeyeceklerini söyleyen Özel, küçük üreticilere markalaşma, ambalajlama ve ihracat desteği sağlayacaklarını da ifade etti.


“KADIN EMEĞİNİN SÖMÜRÜLMESİNE SAVAŞ AÇACAĞIZ”

Özel’in konuşmasında öne çıkan başlıklardan biri de zeytin hasadında çalışan kadın işçilerin ücret eşitsizliği oldu.

Bölgedeki görüşmelerinde kadınlara günlük bin 500 lira, erkeklere ise 2 bin lira yevmiye verildiğinin kendisine aktarıldığını belirten Özel, aynı işi yapan çalışanlar arasında cinsiyete dayalı ücret farklılığını eleştirdi.

“Kadın daha mı az iş yapıyor? Hayır, daha bile çok topluyor diyorlar. O zaman neden daha az ücret alıyor? Sadece kadın olduğu için” diyen Özel, kadın emeğinin sömürülmesine karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Özel, “Kadın emeğinin sömürülmesine savaş açmak üzere iktidara gelmek istiyoruz. Böyle bir sisteme asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Aynı işi yapan kadın ve erkek çalışanlara eşit ücret ödenmesini sağlayacaklarını belirten Özel, kadınların emeğinin karşılığını alması gerektiğini vurguladı.


“EMEKLİYE PARA YOK DEDİLER, MİSLİYLE VARMIŞ”

Konuşmasında emeklilerin ekonomik sorunlarına da değinen Özel, emekli maaşlarının açlık sınırının çok altında kaldığını savundu.

Yıllarca çalışarak ülke ekonomisine katkı sağlayan emeklilerin bugün temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyleyen Özel, iktidarın emeklilere yeterli kaynak ayırmadığını ileri sürdü.

Kamuoyunda tartışılan fon işlemlerine ilişkin iddialara da değinen Özel, ortaya çıkan rakamların emeklilere, çiftçilere ve zeytin üreticilerine ayrılması gereken kaynaklarla karşılaştırılması gerektiğini savundu.

“Meğerse emekliye lazım olan para misliyle varmış. Zeytinciye lazım olan para misliyle varmış. Çiftçiye lazım olan para misliyle varmış. Her türlü ihtiyaca varmış. Ama bunlar çatır çatır kendilerine bu parayı çalmış” diyen Özel, fonlarla ilgili kamu zararının 130 milyar dolara ulaştığını öne sürdü.

Sorumluların hesap vermesi gerektiğini savunan Özel, yurt dışına çıkarıldığını iddia ettiği kaynakların Türkiye’ye geri getirilmesini istedi.

Özel’in fonlara ilişkin rakamları ve suçlamaları, konuşmasında dile getirdiği iddialar olup bağımsız olarak doğrulanmış bulgular olarak değerlendirilmemelidir.


“KAPIMIZ BÜTÜN DEMOKRATLARA AÇIK”

Özel, konuşmasında siyasi birliktelik çağrısı da yaptı. Geçmiş seçimlerde AK Parti ve MHP’ye oy veren vatandaşlara seslenen Özel, farklı siyasi görüşlerden insanları bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

“Bugüne kadar AK Parti’yi desteklemiş olabilirsiniz. İyi olsun diye oy vermiş olabilirsiniz. Ama siz evlatlarınıza iş bulmak için kapı kapı gezerken bunlar kendilerini düşündüler. Bizim kapımız bütün demokratlara açık. Muhafazakâr demokratlara, milliyetçi demokratlara, herkese açık” diyen Özel, sandıkta birleşerek iktidarı değiştireceklerini savundu.

“Bugüne kadar birleşemediklerimizle sandıkta birleşeceğiz. Bu iktidarı değiştireceğiz” ifadelerini kullanan Özel, seçimlerin demokratik değişim açısından önemli bir dönüm noktası olacağını belirtti.


“MESUT ERGİN MEMNUNİYET REKORTMENİ”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in çalışmalarına da değinen Özel, Ergin’in belediyecilik hizmetlerinden övgüyle söz etti.

Mesut Ergin’in yaklaşık 7,5 yıldır Ayvalık’ı yönettiğini hatırlatan Özel, “Mesut Başkan bir rekortmen. Anketlerde memnuniyet rekortmeni. Siz ondan razısınız, ben de ondan razıyım” dedi.

Ayvalık Belediyesi’nin Altınova Kapalı Pazaryeri, tarihi Gümrük Meydanı’nın yeniden halkın kullanımına kazandırılması, öğrencilere hizmet veren kent lokantaları, belediye kreşi ve Sebahat Cihan Şişman Yaşlı Bakımevi gibi yatırımlarını sıralayan Özel, yeni projelere de dikkat çekti.

Yenimahalle Sosyal Yaşam Merkezi, asfalt plenti tesisleri, Atık Getirme Merkezi, Yuvamız Ayvalık Altınova Kreşi ve Altınova Kent Meydanı projelerinin de temellerinin atılacağını açıkladı.


“YENİ PARTİ’Yİ KEYFİMİZDEN DEĞİL, ZARURETTEN KURDUK”

Partisinin kuruluş sürecine de değinen Özel, yaşanan siyasi ve hukuki gelişmelerin ardından yeni bir yol açmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Geçmiş seçimlerde elde edilen başarıları hatırlatan Özel, partilerinin halkın desteğiyle kurulduğunu ifade etti.

“YENİ Parti’yi siz kurdunuz. Adını sokakta siz koydunuz. Bütçesini siz oluşturdunuz” diyen Özel, çiftçilerin, emeklilerin ve dar gelirli vatandaşların küçük bağışlarıyla oluşturulan dayanışmanın kendileri açısından büyük anlam taşıdığını belirtti.

“Biz YENİ Parti’yi keyfimizden kurmadık, zaruretten kurduk. Ama muhalefet etsin diye değil, iktidar olsun diye kurduk” ifadelerini kullandı.


“YENİ PARTİ TÜRKİYE’NİN YENİ UMUDUDUR”

Konuşmasının sonunda birlik, dayanışma ve iktidar hedefi mesajı veren Özel, Ayvalık’ta kendisini karşılayan vatandaşlara teşekkür etti.

YENİ Parti’nin zeytin üreticilerinin, çiftçilerin, emeklilerin, emekçilerin, esnafın, kadınların ve gençlerin partisi olduğunu savunan Özel, “YENİ Parti zeytin toplayanların, ekmeğini zeytinden çıkaranların partisidir. Çiftçinin, emeklinin, emekçinin, esnafın, kadının ve gencin partisidir. YENİ Parti hepimizin partisidir. Türkiye’nin yeni umududur” dedi.

Seçimlere ilişkin kararlılık mesajı da veren Özel, “Yenilmeyecekler diyorlar. Yendik, yine yeneceğiz. Gitmeyecekler diyorlar. Gidecekler. Sandığa varacağız, o seçimi alacağız. Asla pes etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel’in konuşması, Kırlangıç Yaşam Merkezi’ndeki Halk Buluşması’na katılan vatandaşların alkışlarıyla sona erdi.


863149106 1708233050666357 6451034814474395435 N869477816 1708233043999691 7515295908832655398 N863372942 1708233010666361 4536912199730121166 N874885831 1708232997333029 8056545636878699026 N870101858 1708232963999699 3286505957333413037 N-1875602309 1708232957333033 7483244648320141904 N864594256 1708232930666369 5795490582469969828 N871316178 1708232920666370 722810231219569827 N

Muhabir: Haber Merkezi