İstanbul Çekmeköy’de bir öğrencinin öğretmen Fatma Nur Çevik’i bıçaklayarak öldürmesi, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde de büyük tepki topladı. Eğitim Sendikaları, okul güvenliğinin sağlanmamasını ve öğretmenlerin hedef gösterilmesini sert bir dille eleştirdi.
Ayvalık’ta Eğitimcilerden Ortak Tepki
İstanbul Çekmeköy’de Taşdelen Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğretmen Fatma Nur Çevik’in bir öğrenci tarafından katledilmesi, yurt genelinde olduğu gibi Ayvalık’ta da büyük yankı uyandırdı.
Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Eğitim İş ve Eğitim-Sen Ayvalık temsilcilikleri, basın açıklamasıyla olaya sert tepki gösterdi. Açıklamada, öğretmen ve öğrencilerin en çok güvende olması gereken okullarda yaşanan cinayetin kabul edilemez olduğu vurgulandı.
“Okullarda Güvenlik İhmal Ediliyor”
Ortak açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Ayvalık Temsilcisi Dilaver Şener ile Eğitim-İş Ayvalık Temsilcisi Hüseyin Altay, yaşanan olayı bir “münferit olay” olarak değerlendirmeyerek, şu ifadeleri kullandı:
“44 yaşında bir meslektaşımızı kaybettik. Yaralılarımız var. Vicdanımız sızlıyor, aklımız kabul etmiyor. Uzun süredir okula gelmeyen bir öğrencinin bıçakla okula girebilmesi, iki öğretmeni ve bir öğrenciyi hedef alabilmesi; bir öğretmenimizin hayatını kaybetmesi… Bu tablo yıllardır görmezden gelinen uyarıların, güvenliksiz bırakılan okulların sonucudur.”
Açıklamada, öğretmenin ve okul idaresinin üzerindeki sorumluluğun ihmal zincirini örtbas edemeyeceği de vurgulandı.
“Öğretmenler Her Gün Ölüm Korkusuyla mı Derse Girecek?”
Basın açıklamasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de çağrıda bulunularak, okullardaki güvenlik açıklarının giderilmesi istendi.
“Bir kamu çalışanı görev yaptığı yerde devlet tarafından korunamıyorsa, orada kamu otoritesinden söz edilemez. Daha kaç öğretmenimizin can vermesi gerekiyor? Öğretmenler her gün ölüm korkusuyla mı derse girecek?”
Ayrıca, öğretmenleri itibarsızlaştıran ve mesleği değersizleştiren siyasi ve toplumsal dilin şiddeti körüklediğine dikkat çekildi.
Şiddetin Nedenleri ve Öneriler
Açıklamada, okul şiddetinin bilimsel olarak araştırılması gerektiği belirtilerek şu öneriler sıralandı:
-
Eğitimde Şiddet Yasası derhal çıkarılmalı
-
Tüm eğitim kurumlarında etkin güvenlik önlemleri alınmalı
-
Eğitimciler, sendikalar ve alan uzmanlarının katılımıyla somut eylem planları hazırlanmalı
-
Failler caydırıcı şekilde cezalandırılmalı
-
Şiddeti meşrulaştıran medya içerikleri denetlenmeli
-
Eğitim programları, barış ve eleştirel düşünceyi öğreten içeriklerle güncellenmeli
“Bu Açık Bir İnsanlık Suçudur”
Açıklamada, yalnızca okullarda değil, dünyada da şiddetin hayatı kuşattığı vurgulandı. Ortadoğu’daki savaş ve çatışmalar örnek gösterilerek, eğitim kurumlarının güvenliğinin sağlanmasının hayati önemi hatırlatıldı.
“Okulların vurulduğu, çocukların öldüğü bir yerde hiçbir gerekçe meşru değildir. Bu açık bir insanlık suçudur. Öğretmenler ölüm korkusuyla değil, onur ve güven içinde ders anlatmalıdır.”
“Artık Yeter”
Ortak basın açıklaması şu ifadelerle sona erdi:
“Eğitim yuvaları bilimin, laikliğin ve özgürlüğün mekânı olmalıdır. Kaybettiğimiz meslektaşımıza rahmet, ailesine ve öğrencilerine sabır diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin can güvenliği sağlanana kadar susmayacağız. Çünkü bir ülkenin geleceği, öğretmenine verdiği değerle ölçülür.”






