Basın İlan Kurumu, iletişim fakültesi öğrencilerinin kriz dönemlerinde doğru, hızlı ve sorumlu habercilik refleksi kazanmalarını sağlamak amacıyla “15 Temmuz Manşetleri Gazetecilik Atölyesi” programını başlatıyor. Programın ilk etkinliği 29 Nisan’da Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Atölye çalışması, 15 Temmuz darbe girişiminin 10. yıl dönümü kapsamında “Hafızayı Koru, Hakikati Yaz” temasıyla düzenleniyor. Türkiye genelinde 7 bölgeyi temsilen 7 üniversitenin katılımıyla yürütülecek program, genç iletişimcilerin mesleki reflekslerini tarihsel bir olay üzerinden yeniden değerlendirmelerine imkân tanıyacak.

Teori ve uygulama bir arada
İki bölümden oluşacak atölyenin ilk aşamasında; medya etiği, sorumlu yayıncılık, dezenformasyonla mücadele, kriz anlarında hızlı ve doğru haber üretimi ile kaynak doğrulama konularında akademisyenler ve deneyimli gazeteciler tarafından eğitimler verilecek.
İkinci aşamada ise öğrenciler, gerçek bir haber üretim sürecini birebir deneyimleyecek. Katılımcılar; haber yazımı, görsel kullanımı, manşet oluşturma ve gazete birinci sayfası tasarımı gibi süreçleri uygulamalı olarak gerçekleştirecek.
“O gece sen olsan nasıl manşet atardın?”
Beş kişilik gruplar halinde çalışacak öğrenciler, deneyimli gazeteciler ve dizgi ekiplerinin rehberliğinde 15 Temmuz gecesini yeniden kurgulayarak gazete birinci sayfası hazırlayacak. Çalışmalar, “O gece sen olsan nasıl manşet atardın?” sorusu etrafında şekillenecek ve baskıya hazır hale getirilecek.
Programla birlikte kriz ve olağanüstü dönemlerde medyanın üstlendiği kritik rolün genç kuşaklara aktarılması hedeflenirken, doğru bilgi, etik yayıncılık ve sorumlu habercilik ilkelerine de dikkat çekilecek. Ayrıca genç gazeteci adaylarının demokrasi, millî birlik ve toplumsal sorumluluk bilinciyle yetişmesi amaçlanıyor.
7 üniversitede devam edecek
29 Nisan’daki ilk programın ardından atölye çalışmaları; Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde sürdürülecek.





