Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan kapsamlı değişikliklerle birlikte, motokuryelerin ilk kez yasal olarak kayıt altına alındığını duyurdu.
Yeni yönetmelik 15 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye genelinde giderek artan motokurye faaliyetlerini düzenlemek ve sektördeki yasal boşluğu gidermek amacıyla Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde önemli bir adım attı. Bakan Uraloğlu, “Motokuryeler artık ilk kez yasal sistemde yerini alıyor” diyerek yeni uygulamayı kamuoyuna duyurdu.
P1 Yetki Belgesi Zorunluluğu Geliyor
Yeni düzenlemeyle birlikte motokuryelik faaliyeti yürüten bireylerin P1 yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi. Uraloğlu, "En fazla 3 taşıtla hizmet verecek motokuryelere yönelik yetki belgesi ücretinde yüzde 85 oranında indirim uygulanacak" açıklamasında bulundu.
Ayrıca, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk 6 ay içinde başvuru yapan motokuryeler yüzde 95 gibi çok daha yüksek bir indirimden yararlanabilecek.
e-Devlet Üzerinden Hızlı Başvuru Dönemi Başlıyor
Motokuryeler, yetki belgelerini e-Devlet portalı üzerinden alabilecek. Bu sistem üzerinden yapılan başvurulara da yüzde 5'e varan ek indirim uygulanacağı belirtildi.
Taşıt ve Kurye Şartları Belirlendi
Uraloğlu, yeni düzenlemeyle birlikte motokurye işletmecilerinin kullanabileceği taşıtlar için de net kurallar getirildiğini söyledi:
- Uzun süreli veya finansal kiralama yöntemiyle edinilen araçların kullanılmasına olanak tanındı.
- İlk 6 ayda kayıt edilecek araçların 15 yaşına kadar olması şartı getirildi.
- Şoför olmayan ama teslimat yapan personeller için Kurye Faaliyet Belgesi alma zorunluluğu getirildi.
Ayrıca işletmecilerin, SRC (Moto Kurye) ve Kurye Faaliyet Belgesi gibi mesleki yeterlilik belgelerini 1 yıl içinde tamamlamaları gerekecek.