Merkez Bankası Şubat 2026 Konut Verilerini Duyurdu: Fiyatlarda Reel Kayıp, Kiralarda İstanbul Zirvesi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılı Şubat ayına ilişkin merakla beklenen Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve Yeni Kiracı Kira Endeksi (YKKE) verilerini paylaştı. Veriler, konut piyasasında fiyat artış hızının enflasyonun altında kaldığını, ancak yeni kira sözleşmelerinde artışın sürdüğünü ortaya koyuyor.


Konut Fiyatlarında Reel Düşüş Devam Ediyor

Şubat ayında Türkiye genelinde konut fiyatları bir önceki aya göre %1,8 artarak 215,5 seviyesine ulaştı. Yıllık bazda nominal artış %26,4 olarak gerçekleşse de, enflasyondan arındırılmış reel değişim %3,9 azalış yönünde oldu. Bu durum, konutun bir yatırım aracı olarak enflasyon karşısında değer kaybettiğini gösteriyor.


3 Büyük İlde Son Durum: İstanbul ve Ankara Yarışıyor

Şubat ayında üç büyük ilimizde de aylık bazda yükseliş kaydedildi:

İstanbul: Aylık artış %2,2 | Yıllık artış %28

Ankara: Aylık artış %1,7 | Yıllık artış %29,7

İzmir: Aylık artış %1,4 | Yıllık artış %25,8

Bölgesel bazda en yüksek yıllık artış %31 ile Nevşehir, Niğde ve Sivas’ı kapsayan bölgede görülürken; en düşük artış %19,7 ile deprem bölgesi olan Hatay ve Kahramanmaraş çevresinde gözlendi.


Kira Endeksi (YKKE): İstanbul'da Yeni Kiracı Olmak

Yeni kiracıları kapsayan kira endeksi, Şubat ayında aylık %1,6 artış gösterdi. Yıllık bazda ise nominal artış %34,2 olurken, reel artış %2 seviyesinde gerçekleşti.

Kiranın Lideri İstanbul: İstanbul'da yeni kira bedelleri yıllık %41 artarak Türkiye ortalamasının üzerine çıktı.

Ankara ve İzmir: Ankara’da yıllık kira artışı %36,1, İzmir’de ise %34,1 oldu.

Muhabir: Haber Merkezi