Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Londra merkezli uluslararası basının önde gelen gazetelerinden Şarku'l Avsat’a röportaj verdi.

Genel Yayın Yönetmeni Ghassan Charbel’e konuşan Erdoğan; Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nın arka planını, stratejik amaçlarını ve bölgesel etkilerini ayrıntılı bir biçimde değerlendirdi.

İngilizce ve Arapça olarak dünya kamuoyuna duyurulan mülakatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını, temel amacın bölgede kalıcı barış, huzur ve refahı tesis etmek olduğunu vurguladı.


"Bölgenin Meselelerini Bölge Ülkeleri Çözmeli"

Mekke Ortak Savunma Anlaşması fikrinin nasıl doğduğuna ilişkin soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, doktrinin temelinde bölgesel sahiplenme anlayışının yer aldığını belirtti. Erdoğan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

A A 20260807 42161640 42161635 T U R K I Y E S U U D I A R A B I S T A N V E P A K I S T A N U C L U S A V U N M A A N L A S M A S I


"Mekke Ortak Savunma Anlaşması fikri, bölgemizde yaşanan gelişmeler karşısında ortaya çıkan yeni şartların ve ortak sorumluluk anlayışının bir neticesidir. Biz her zaman bölge meselelerinin bölge ülkelerince sahiplenilmesi ve çözüme kavuşturulmasından yana olduk. Bölgenin meselelerini bölgenin kendi aktörleri çözmeliydi; bunun ilk adımını attık diyebiliriz. Son dönemde yaşananlar, kardeş ve dost ülkeler arasındaki dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi."

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan’ın bir araya gelmesiyle yeni bir iş birliği döneminin kapısının aralandığını ifade eden Erdoğan, bu ittifakın kapısının bölgede huzur ve istikrar isteyen tüm kardeş ülkelere açık olduğunu hatırlattı.

"Günübirlik Bir Tepki Değil, Stratejik Bir İrade"

Anlaşmanın ABD ile İran arasındaki gerilim ile bağlantılı olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konjonktürel yorumların süreci dar bir kalıba sokacağını savundu. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın 51’inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkını teyit ettiklerini vurgulayan Erdoğan, vizyonlarının tüm bölge ülkelerini kapsamak olduğunu dile getirdi:

"Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nı yalnızca ABD-İran geriliminin ortaya çıkardığı konjonktürel bir gelişme olarak değerlendirmek ülkelerimizin siyasetini ve niyetini doğru anlamamak olur. Attığımız adım değişen bölgesel şartlar karşısında ortaya konulan stratejik bir iradedir. Dışarıdan dayatılan reçetelerin ne gibi felaketlere yol açtığını biliyoruz. Vizyonumuz üç ülkeyle sınırlı kalmayarak daha da büyümek ve mümkünse bir gün bölgedeki bütün ülkelerin bu çatının altında toplanmasını sağlamaktır."

"Birimizin Güvenliği Hepimizin Güvenliğidir"

Anlaşmada yer alan "taraflardan birine yapılan saldırının tüm taraflara yapılmış sayılacağı" maddesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, mekanizmanın askerî bir hükmün ötesinde kolektif bir caydırıcılık sunduğunu söyledi.

Savunma sanayiinde ortak projeler, terörle mücadele ve güvenlik iş birliğinin derinleştirileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu sözlerle mülakatını tamamladı:

"Bu anlaşma ile hiçbir ülkeyi hedef almıyoruz; amaç sadece bölge huzuru, istikrarı ve halklarımızın refahı. Esas olan, taraflardan herhangi birinin güvenliğine yönelik bir tehdidin diğer taraflarca da ortak bir güvenlik meselesi olarak değerlendirilmesidir. Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nın mesajı gayet açıktır: Birimizin güvenliği hepimizin güvenliğidir."

Kaynak: Şarku'l Avsat