
Ahmet Tahir Çabuk Kimdir?
1958 Balıkesir doğumluyum. Kayabey İlkokulu’nu bitirdim. Çıraklık, kalfalık, ustalık, sonrası 35 yıl esnaflık ve ticaret yaptım. Triko üzerine imalathanem vardı. 2009 yılında Hacı İsmail Mahallesi’ne muhtar seçildim. 2014, 2019 yerel seçimlerinden sonra, 2024 yerel seçimlerinde vatandaşın teveccühü ile 4’üncü dönem muhtarlık yapıyorum. Bu dönemi de bitirirsek ondan sonrası Allah ne nasip eder bilemeyiz.

Son seçimde mahallenizde kaç aday vardı? Seçim çalışmalarında nasıl bir yol izlediniz?
31 Mart yerel seçimlerinde 4 aday yarıştık. Mahallede 750 civarında seçmenimiz var. 340 oy alarak güven tazeledim. Diğer aday arkadaşlarımın ne kadar oy aldığını anımsamıyorum. Tepkiler nedeniyle bu seçime katılım az oldu. 200’e yakın seçmen oy kullanmadı, kimileri boş zarf attı. İnsanlar ekonomik duruma çok tepkililer. Bu nedenle oy kullanmayacağını söyleyen çok oldu. Bazı arkadaşlarımızı, seçmenimizi bana oy vermesi için sandığa gelmesi için zor ikna ettim. Geldiler, muhtarlık oyu kullanıp, başkan ve meclis üyelerine oy vermediler. Mahallemizde her seçim 3-4 aday çıkar. Seçim çalışması olarak fazla bir şey yapmadım. Zaten mahalle halkı beni tanıyor, bana güveniyor, çalışmalarımdan memnundu.

Triko üzerine imalathanem vardı. Kışlık ürün imal edip, askeri malzeme satan işyerlerine veriyorduk. Küresel ısınmaya bağlı mevsimler değişti, sezonlar değişti. Satış rakamları düştü. Ankara İstanbul pazarına mal verirken, Balıkesir’e, iç piyasaya üretmeye başladık. İç piyasa beni fazla tatmin etmedi. İşler azalınca çok boş zamanım oluyordu. Muhtarlık seçimleri geldiğinde arkadaşlarımın da teşviki ile aday oldum. Muhtar seçilmek bahane oldu ve iş yerimi kapattım. Tüm mesaimi Hacı İsmail mahallesi halkına hizmet etmeye verdim. Mahalle sakinleri, iyi çalıştığımı bildikleri için 4’üncü kez bana görev verdi.

2019 mahalli seçimleri yaklaşırken aday olmayacağım diye mahalle sakinlerine söylemeye başladım. Muhtarlığa işi düşenler, arkadaşlarım, yakınlarım bırakmamam için çok ısrar etti. Geride bıraktığımız seçimde de aynı şeyler yinelendi. Niyetim yoktu. Vatandaşın talebi üzerine yine vazifemizin başına geçtik. Belli bir yaştan sonra bazı şeyler zor geliyor, çekilmiyor. Baskı üzerine bir dönem daha olsun dedim. Seçim çalışmalarında fazla bir çaba harcamadım. Gidip hiç kimsenin kapısını çalmadım, bana oy verin demedim. Sadece arayanlara, yolda rastlayıp soranlara aday olduğumu söyledim. Seçim öncesi ramazan ayının olması da benim için avantaj oldu. Seçmen kağıtlarını muhtarlıktan almaya gelenlere de aday olduğumu söyledim. Diğer adaylar, güzel bir seçim çalışması yaptı. Benim avantajım semt sakinlerini iyi tanımam onların beni iyi tanımasıydı.
Vatandaşın en büyük şikayeti ne?En büyük dert, en büyük sorun otopark. Mahallemiz en eski yerleşim yeri. Sokaklar dar. Alışveriş merkezlerine, bankalara, resmi dairelere tabiri caizse 1 adım. Şehir merkezine gelenler otomobillerini park için sokak aralarına giriyor. Çöp kamyonları genellikle park eden araçlar yüzünden çöpü alamadan gidiyor. Kötü bir koku, sinek, böcek yapıyor. İkinci şikayetimiz muhtarlığın arka tarafında sotede kalan boş bir yer var. Şarabını, birasını alan buraya geliyor. Bütün mahalle bundan şikayetçi. Defalarca polise bildirdik. Bırakın geceyi, gündüz bile içiyorlar. Polisin elinde fazla bir şey yok. En fazla uyarıyor. Polis gittikten 5 dakika sonra gene geliyorlar. Biz bıktık, polis bıktı, bir tek sarhoşlar bıkmadı. Millet de tedirgin oluyor. Mahallede yıkılan çok fazla metruk ev var. Yıkılan yerlere moloz atıyorlar, çöp atıyorlar. 40’a yakın böyle yer var. Buralar temizlense, mahalleli otomobillerini sokaklara park edeceğine ıslah edilmiş temizlenmiş arsalara koysa çok iyi olur fakat temizlenmiyor. Mahallemiz için kentsel dönüşüm var fakat uygulanamıyor. Çünkü parseller küçük, mirasçısı çok. Muhtarlık binasının tam karşısındaki eski ev yıkılmak üzere. Kentsel dönüşüme girecek fakat 42 mirasçısı var. Bunların kimi kentsel dönüşüme onay vermiş, kimi vermemiş, kimi ortada yok. kimi yurt dışında böyle olunca müteahhitlerde gelmiyor, gelse de vatandaş güvenmiyor. Mutlaka devlet el atmalı. Zemini en sağlam yerlerden olan mahallemizde kentsel dönüşüm bu nedenle yapılamıyor. TOKİ, üçüne, beşine bakmayacak, yıkacak, konut yapacak. Müteahhit beklersek, mahalle böyle eski haliyle kalır. Osmanlı devrinden kalan tapularda, soy isim yok, sahiplerinin kimi mevcut kimi yok mahkeme ilanıyla satışa çıkıyor, bu kez başka sorun başlıyor, açık arttırmada mirasçılar yerine şehir dışından yabancı biri gelip alıyor. Bu durum da büyük sıkıntı yaratıyor. İmar bakımından en büyük sıkıntıyı mahallemiz çekiyor. Mahallede çocuk bahçesi olmadığı gibi çocuk bahçesi yapacak kamuya ait boş alan yok. Vatandaş arsasını verse bile, belediye yapmıyor. Çünkü bir süre sonra mal sahibi inşaat yapmaya kalkar, ya da kira ister diye masraf etmiyor. Mahallemizin nüfusu 4 binlerden bin civarına düştü. Gençler gidiyor, mahallede yaşlı çok. Toplu Taşıma Merkezi (TTM) uzak kalıyor. Bu insanlar için belediyeden mahalle ile TTM arasında servis yapacak bir servis aracı lazım. Yaşlı insanlar bir yere kıpırdayamıyor. Hastaneye gitmesi için önce TTM’ye gitmesi gerek. Küçük bir otobüs mahalle sakinlerine destek olur. İnşallah yeni belediye başkanlarımız ile uyum içinde çalışırız.