Saadet Partisi Balıkesir İl Başkanı Abdulkadir Durmaz, Körfez bölgesinde yaşanan deniz ve çevre kirliliğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Mevcut arıtma tesislerinin kapasitesinin yetersiz kaldığını ifade eden Durmaz, asıl sorunun ise uzun yıllardır süren plansızlık olduğunu vurguladı.


Balıkesir genelindeki nüfus hareketliliğine dikkat çeken Durmaz, ilin 20 ilçesinin yarısının göç alan, yarısının ise göç veren bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Özellikle Körfez, Güney Marmara ve Kuzey Ege hattında yoğun bir nüfus baskısı yaşandığını belirten Durmaz, bu dengesizliğin doğru planlama yapılmadığında ciddi sorunlara yol açtığını dile getirdi.


“Dağ ilçeleri göç verirken Körfez hattı ciddi göç alıyor. Bu dengesizlik; altyapıdan ulaşıma, çevreden deniz kirliliğine kadar birçok sorunu beraberinde getiriyor” diyen Durmaz, yaz aylarında bölgedeki nüfus artışının altyapıyı taşıyamaz hale getirdiğini söyledi.


Geçmiş yıllarda yaşanan yoğunlukları hatırlatan Durmaz, bayram dönemlerinin yaz sezonuna denk geldiği süreçlerde Körfez’de ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. “O dönemlerde denize girilemez hale gelindi. Hatta nefes almak bile zorlaştı. Normalde trafiğin olmadığı yerlerde 20 kilometrelik yollar bir, bir buçuk saatte geçildi” sözleriyle yaşanan tabloyu özetledi.


Sorunun yalnızca arıtma yatırımlarıyla çözülemeyeceğini belirten Durmaz, bütüncül bir planlamanın şart olduğunu kaydetti. “Arıtma kapasitesi mutlaka artırılmalı. Ancak bununla birlikte göç, ulaşım, çevre ve altyapıyı birlikte ele alan bir planlama yapılmalı. Aksi halde her yaz aynı sorunları konuşmaya devam ederiz” ifadelerini kullandı.


Durmaz’ın açıklamaları, Körfez bölgesinde yaz aylarında artan çevre ve altyapı sorunlarının kalıcı çözümlerle ele alınması gerektiği yönündeki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

Muhabir: Haber Merkezi