Kredi kullanmayı planlayan vatandaşları ve iş dünyasını yakından ilgilendiren açıklama geldi. TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başlamasıyla fonlama faizinin yüzde 37’ye gerilemesinin ardından Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank cephesinden kredi faizlerine ilişkin yeni adım geldi. VakıfBank Genel Müdürü Osman Arslan, pazartesi gününden itibaren faiz oranlarında 2 ila 3 puanlık indirim yapılacağını açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın fonlama politikasındaki değişikliğin ardından gözler bankaların kredi faizlerine çevrilmişti. Beklenen ilk açıklama kamu bankalarından geldi.
TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başlamasıyla piyasadaki fonlama faizi yüzde 40’tan yüzde 37’ye geriledi. Böylece fonlama maliyetinde 300 baz puanlık, yani 3 puanlık düşüş gerçekleşti.
Gelişmenin kredi maliyetlerine nasıl yansıyacağı merak edilirken Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantıda iş dünyası ile kamu bankalarının yöneticileri bir araya geldi.
Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank genel müdürleri katıldı.
Kredi Faizleri Pazartesi Günü Düşecek
Toplantının önemli gündem maddelerinden biri, TCMB'nin fonlama maliyetindeki gerilemenin kredi faizlerine yansıtılması oldu.
Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının faizlerdeki düşüşün gecikmeden kredilere de yansıtılması yönündeki beklentisini kamu bankalarının yöneticilerine ilettiklerini belirtti.
Bu talebe kamu bankaları cephesinden olumlu yanıt geldi.
VakıfBank Genel Müdürü Osman Arslan, kamu bankaları olarak pazartesi gününden itibaren faiz oranlarında 2 ila 3 puanlık düşüşe gidileceğini açıkladı.
Böylece Merkez Bankası'nın fonlama maliyetindeki 3 puanlık gerilemenin ardından kamu bankalarının kredi faizlerinde de aşağı yönlü bir adım atması bekleniyor.
Açıklamada her bir kredi ürünü için uygulanacak yeni oranlara ilişkin ayrıntılı bir tarife paylaşılmadı. Bu nedenle konut, taşıt, ihtiyaç veya ticari kredilerde oluşacak nihai faiz oranlarının bankaların ürün bazındaki duyurularıyla netleşmesi bekleniyor.





