Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri hizmetlerle tarihe geçen 5 şehit ve gazinin mirasçılarına İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 24 Ekim 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, madalyalar 4 kişinin torunlarına ve 1 kişinin oğluna takdim edilecek.
Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde görev alan ve aralarında şehitlerin de bulunduğu 5 kişinin hizmetleri, yıllar sonra İstiklal Madalyası ile onurlandırılacak.
24 Ekim 2026 Cumartesi günü yayımlanan 33410 sayılı Resmi Gazete'de yer alan 11925 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, Kurtuluş Savaşı'ndaki hizmetleri tespit edilen kişilerin mirasçılarına madalya verilmesini kapsıyor.
Kararda, 66 sayılı İstiklal Madalyası Kanunu'nun ek 4'üncü ve ek 6'ncı maddeleri dayanak gösterildi.

İstiklal Madalyası Kimlere Verilecek? İşte 5 Kişilik Liste
Cumhurbaşkanı Kararı'nın ekinde, İstiklal Madalyası almaya hak kazanan mirasçıların isimleri ve madalyaya esas olan askerlik hizmetleri de açıklandı.
1. Er Yasin Şekerlisoy – Torunu Hasan Şekerlisoy
1898 yılında Birecik'te doğan Yasin Şekerlisoy, 27 Ağustos 1922 tarihinde Türkmen Dağı Taarruzu'nda şehit düştü.
68'inci Alay, 3'üncü Tabur, 10'uncu Bölükte görev yapan Şekerlisoy adına İstiklal Madalyası, torunu Hasan Şekerlisoy'a verilecek.
2. Er Ferhat Taymaz – Torunu Baykal Taymaz
1898 yılında Eskişehir'de doğan Ferhat Taymaz, 28 Mart 1921 tarihinde İnönü'de yaralandı.
126'ncı Alay, 2'nci İstihkam Bölüğünde görev yapan Taymaz'ın İstiklal Madalyası'nı torunu Baykal Taymaz alacak.

3. Onbaşı Mustafa Kırcılar – Torunu Erhan Kırcılar
1896 yılında Bursa'da doğan Mustafa Kırcılar, 81'inci Alayda muhabere müfrezesi mensubu olarak görev yaptı.
Kurtuluş Savaşı'ndaki hizmetleri nedeniyle İstiklal Madalyası, torunu Erhan Kırcılar'a verilecek.
4. Er Halis Köse – Torunu Halis Köse
1899 yılında Giresun'da doğan Halis Köse, 25 Ağustos 1921 tarihinde Sakarya Muharebesi'nde şehit oldu.
57'nci Hücum Taburunda görev yapan Köse adına verilecek İstiklal Madalyası'nın sahibi torunu Halis Köse olacak.
5. Halil Taş – Oğlu Kazım Taş
1897 yılında Ünye'de doğan Halil Taş, 22 Mayıs 1922 tarihinde İstiklal Muharebesi'nde malul kaldı.
15'inci Fırka, 56'ncı Alay, 1'inci Tabur, 1'inci Bölükte görev yapan Taş'ın İstiklal Madalyası ise oğlu Kazım Taş'a verilecek.

Karar Resmi Gazete'de Yayımlandı
23 Ekim 2026 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karar, 24 Ekim 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kararın ekindeki listede, madalya verilecek kişilerin yakınlık dereceleri, askerlik kayıtlarına ilişkin bilgiler ve berat numaraları da yer aldı.
İstiklal Madalyası almaya hak kazanan mirasçılar şöyle sıralandı:
- Hasan Şekerlisoy – Torunu
- Baykal Taymaz – Torunu
- Erhan Kırcılar – Torunu
- Halis Köse – Torunu
- Kazım Taş – Oğlu
Kurtuluş Savaşı'nda görev yapan şehit ve gazilerin hizmetlerinin anılması açısından önem taşıyan kararla birlikte, 5 kişinin mirasçılarına İstiklal Madalyası verilmesi resmileşti.
Madalyaların hangi tarihte ve nerede düzenlenecek törenle takdim edileceğine ilişkin ise kararda bir bilgi yer almadı.





