İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) Başkan Vekili Şekib Avdagiç, İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) Avrupa’daki en önemli ilave fuar yatırımlarından birinin temelinin atıldığını açıkladı.


Kapasite Yüzde 40 Artacak

İTO’dan yapılan açıklamaya göre Avdagiç, yeni salon inşaatının tamamlanmasıyla İFM’nin kapasitesinin yüzde 40 artacağını belirterek, merkezin bölgenin en etkili fuar alanı olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Avdagiç, İFM bünyesinde iki katlı ve toplam 40 bin metrekarelik yeni bir fuar alanı için inşaat çalışmalarının başladığını ifade etti.


Toplam Fuar Alanı 140 Bin Metrekareye Yükselecek

İDTM bünyesinde 11 fuar salonuyla faaliyet gösteren İstanbul Fuar Merkezi’nin, yapılan altyapı ve teknoloji yatırımlarıyla Avrupa’nın önde gelen fuar merkezleri arasına girdiğini vurgulayan Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Salonlarımızın tamamının işletmesini üstlenmemizin ve tapularını almamızın ardından, 18 yıl sonra ilk kez ilave bir fuar salonu inşaatını başlattık. Bu projeyle genişlemenin birinci etabını tamamlayarak toplam fuar alanımızı 140 bin metrekareye yükselteceğiz.”


İstanbul, Dünya Fuarcılığında Stratejik Eşiği Geçecek

Avdagiç, genişleme projesiyle İstanbul’u dünya fuarcılığının öne çıkan merkezlerinden biri haline getirme yolunda stratejik bir eşiğin aşılacağını belirterek, Avrupa’daki ekonomik ve jeopolitik dalgalanmalar sonrası fuar rotasının İstanbul’a çevrilmesini en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi.


2026’da 73 Fuar, 2,5 Milyon Metrekare Kullanım Alanı

2026 yılı fuar takviminin büyük ölçüde netleştiğini belirten Avdagiç, fuar sayısının 73, toplam kullanım alanının ise 2 milyon 536 bin metrekare olmasının öngörüldüğünü ifade etti. Metrekare kullanımındaki artışın, daha büyük ölçekli ve kapsamlı organizasyonlara ev sahipliği yapılmasından kaynaklandığını dile getirdi.


Private 5G ve Yeni Ulaşım Yatırımları

Avdagiç, 2025 yılında Türkiye’de fuar sektöründe ilk kez özel (Private) 5G altyapısının devreye alındığını belirterek, bu yatırımla İFM’nin dijital altyapısının Avrupa’daki lider fuar merkezlerinin önüne geçtiğini söyledi.

Ayrıca Ayamama Deresi üzerine inşa edilen İFM Köprüsü ile E-5 Metrobüs hattından fuar merkezine yaya erişiminin kolaylaştırıldığını aktardı.


IDEF ve Uluslararası Organizasyonlar

İFM’nin ev sahipliği yaptığı en önemli organizasyonlardan birinin IDEF – Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı olduğunu belirten Avdagiç, bu fuarın İFM’nin büyük ölçekli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapma kapasitesini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.


Avrupa Fuar Merkezleri Birliği Üyeliği

Avdagiç, İstanbul Fuar Merkezi bünyesinde 2025 yılında İFM Divan adıyla yeni nesil toplantı ve etkinlik alanlarının hizmete alındığını belirterek, İFM’nin aynı yıl Avrupa Fuar Merkezleri Birliği’ne üye olduğunu ve bu üyeliğin uluslararası iş birliklerini güçlendireceğini vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı