Hurda Teşviki ve ÖTV İndirimi 2025 Son Durum: İlk Arabam Desteği Başvuruları Ne Zaman, Şartlar Neler?
İstanbul, 26 Kasım 2025 – Türkiye’de otomobil sahibi olmayı kolaylaştıracak ÖTV indirimi ve hurda teşviki yasası ile ilgili son durum, vatandaşların gündeminde ilk sırada yer alıyor. TBMM’ye sene başında sunulan düzenleme, özellikle “İlk Arabam Yerli Otomobil Aile Destek Programı” ile 3 veya daha fazla çocuğa sahip ailelere uygun ödeme koşullarıyla otomobil sahibi olma fırsatı tanıyacak.
Hurda Teşviki ve ÖTV İndirimi Yasası
Ekonomiyi canlandırmayı ve çevreyi korumayı hedefleyen yasa ile hurda araçların devre dışı bırakılması ve yeni, daha düşük yakıt tüketimli araçlara geçişin teşvik edilmesi planlanıyor. Düzenlemenin 2025 yılı sonuna kadar TBMM’ye sunulması ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
İlk Arabam Desteği Başvuruları Ne Zaman?
“İlk Arabam Yerli Otomobil Aile Destek Programı” kapsamında, 3 ve üzeri çocuğa sahip aileler, programın yürürlüğe girmesiyle uygun ödeme koşulları ve uzun vadeli finansman seçenekleri ile otomobil sahibi olabilecek. Başvuruların detayları ve tarihleri ise yasayla birlikte netleşecek.
Programın Amacı ve Şartları
Program, Türkiye’nin yerli otomobil üretim altyapısını güçlendirmeyi ve düşük gelirli ailelerin otomobil sahibi olmasını kolaylaştırmayı hedefliyor. Programdan faydalanacak ailelerin:
En az 3 çocuğa sahip olması, Yerli üretim araçları tercih etmesi, Belirlenen finansal koşulları karşılaması gerekiyor.
TESK’in Hurda Teşviki Talebi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hurda teşvik yasasının ekonomiye kazanç sağlayacağı ve çevreyi koruyacağına dikkat çekti. Palandöken, son olarak 2018’de uygulanan hurda teşvik yasası ile 16 yaş ve üzeri araçların yaklaşık 7,7 milyon adet teşvikten yararlandığını hatırlattı.
Palandöken açıklamasında, “Hurda araçların ekonomiye kazandırılması ve ithalatın azaltılması, hem daha güvenli ve düşük yakıt tüketimli araçlara geçişi sağlayacak hem de enflasyonist baskıyı hafifletecek” ifadelerini kullandı.





