Kentte İçme ve Tarımsal Sulama Krizi Kapıda: Barajlar Son 1 Yılın En Düşük Seviyesinde

Hatay’da kuraklık etkisini ağır şekilde hissettirmeye devam ediyor. Kentin en önemli içme suyu kaynaklarından Karaçay Barajı'nın doluluk oranı yüzde 6,1’e kadar geriledi. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 58 seviyesindeydi.

Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajda su çekilmesi gözle görülür noktaya geldi. Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (HATSU) paylaştığı verilere göre 54 milyon metreküp kapasiteli barajda kritik eşik aşıldı.


📉 Karaçay Barajı'nda 1 Yılda Büyük Düşüş

Barajdaki su seviyesinde yaşanan sert gerileme, bölgenin kuraklık baskısını açık biçimde ortaya koyuyor:

  • Kasım 2024 doluluk oranı: %58
  • Kasım 2025 doluluk oranı: %6,1

Bu tablo, hem içme suyu temininde hem de yerel şebeke yönetiminde ciddi risklere işaret ediyor.


📌 Yayladağı Barajı da Kuruyor

Kentin hem içme suyu hem tarımsal sulama ihtiyacında kritik yeri olan Yayladağı Barajı'nda da doluluk yüzde 12,4’e düştü.
Tarım sezonunun yaklaşmasıyla birlikte bölge çiftçilerinin su planlamasında ciddi sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor.


🌡️ Kuraklık Etkisi Artıyor

Uzmanlar, mevsimsel yağışların yetersiz olmasının yanı sıra yer altı su seviyelerinin de hızlı şekilde düştüğünü, bu nedenle su yönetimini güçlendiren yeni tedbirlerin zorunlu olduğunu vurguluyor. Kentte su tasarrufuna yönelik uyarıların artması bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı