Ağustos 2026’da bilim dünyasını ve gökyüzü meraklılarını heyecanlandıran iki büyük astronomi olayı üst üste yaşanacak.

TÜBİTAK Türkiye Ulusal Gözlemevleri tarafından hazırlanan 2026 Gök Olayları Yıllığı verilerine göre, bu ay içerisinde hem tam Güneş tutulması hem de parçalı Ay tutulması meydana gelecek.

Tutulmalardan biri Türkiye sınırları içerisinden takip edilemezken, diğeri ise Türkiye'den gözlemlenebilecek.


12 Ağustos Tam Güneş Tutulması Türkiye'den İzlenemeyecek

Ağustos ayının ilk büyük gök olayı 12 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleşecek olan tam Güneş tutulması olacak. Ancak bu tarihi astronomik olay Türkiye'den izlenemeyecek.

Güneş Tutulması-1


  • Türkiye Saati İle Zirve Noktası: Tutulmanın en yoğun evresi Türkiye saatiyle 20.47 civarında yaşanacak.
  • İzlenememe Nedeni: Tutulmanın yaşandığı saatte Güneş ülkemizde ufuk çizgisinin altına inmiş (batmış) olacağı için Türkiye gözlem alanının dışında kalacak.
  • Gözlemlenecek Bölgeler: Tam tutulma hattı Grönland, İzlanda, İspanya ve Portekiz'in kuzeydoğusundan geçecek; Avrupa'nın kalan kısımlarında ise kısmi tutulma şeklinde izlenecek.

28 Ağustos Parçalı Ay Tutulması Türkiye’den Takip Edilebilecek

Ağustos ayının ikinci gök olayı olan parçalı Ay tutulması ise 28 Ağustos 2026 tarihinde yaşanacak ve Türkiye'den kısmen gözlemlenebilecek.

Tutulma 2


TÜBİTAK verilerine göre 28 Ağustos gecesi ve sabahında gerçekleşecek parçalı Ay tutulmasının dakika dakika zaman çizelgesi şu şekilde:

  • 04:23:55 (Yarı Gölge Girişi): Ay, Dünya'nın yarı gölge konisine girmeye başlayacak ve parlaklığında hafif bir azalma meydana gelecek.
  • 05:33:48 (Parçalı Evre Başlangıcı): Ay, Dünya'nın tam gölge konisine girecek. Bu andan itibaren Dünya'nın gölgesi Ay yüzeyinde belirgin şekilde görülebilecek ve tutulma Türkiye'den izlenebilir hale gelecek.
  • 07:12:49 (Maksimum Evre): Tutulmanın en üst seviyeye ulaştığı bu saatte Türkiye genelinde Ay batmış olacağı için tutulmanın zirve anı ve çıkış evreleri ülkemizden takip edilemeyecek.
  • 10:01:41 (Tutulmanın Bitişi): Ay yarı gölge konisinden tamamen çıkarak tutulma sürecini tamamlayacak.

Kaynak: TÜBİTAK