Kazdağları’nın eşsiz doğasında düzenlenen 9. Kar Spor İda Ultra Maratonu bugün start aldı. 28–30 Kasım 2025 tarihleri arasında Çanakkale ile Balıkesir sınırları arasında gerçekleştirilen organizasyona, bu yıl 16 farklı ülkeden yaklaşık 1.230–1.250 sporcu katılıyor.
Doğa, Mitoloji ve Spor Bir Arada
Kazdağları’nın antik çağdaki adı “İda Dağı” — belki de bu yüzden Ultra Maraton’a mitolojik bir ruh katılıyor. Organizasyon, sadece fiziksel bir mücadele değil; zeytin bahçeleri, antik köyler ve Edremit Körfezi manzarası eşliğinde bir doğa ve kültür deneyimi sunuyor.
Sporcular, Türkiye’nin en zorlu patika koşularından biri olarak anılan bu maratonda; 110 km, 66 km, 36 km, 15 km ve 8,5 km olmak üzere beş farklı parkurda mücadele ediyor.
Maratonun İlk Gününde İklim Zorluğu: Sağanak Yağışa Rağmen Start Verildi
29 Kasım sabahı Yeşilyurt Köyü’nden verilen startla başlayan 110 km, 66 km ve 36 km parkurlarındaki koşucular, Kazdağları’nda etkili olan sağanak yağışa rağmen yola çıktı. Organizasyon Komitesi Başkanı Polat Dede, “Yağışlara alışkınız — güvenlik ve sağlık tedbirlerimiz tam” diyerek sporseverlere güven verdi.
Uluslararası İlgi: 16 Ülkeden Binin Üzerinde Sporcu
Bu sene 9.’su düzenlenen İda Ultra, sadece Türkiye’den değil, dünyanın dört bir yanından sportif ruhu olanları Kazdağları’na çekti. 16 ülkenin sporcuları, zorlu parkurlarda hem dayanıklılıklarını hem doğa aşklarını test ediyor.
Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, etkinliği tanıtırken şu ifadeleri kullandı: “Bu maraton, Edremit’in doğasını, kültürünü ve geleneğini dünyaya tanıtan uluslararası bir marka haline geldi.”
İda Ultra Maratonu, mitoloji ve doğayla harmanlanmış bu yılıyla sporseverlere unutulmaz bir deneyim sunuyor. Koşucular, zeytin ağaçlarının gölgesinde, Kazdağları’nın efsanelerle örülü patikalarında hem sınırlarını zorluyor hem de Kazdağları’nın güzelliğini dünyaya taşıyor.