Emekli maaşlarına yapılacak artışın yanı sıra refah payı ve ek ödeme seçenekleri de gündeme geldi. 2027 bütçesi kapsamında değerlendirilen yeni düzenlemeyle özellikle en düşük emekli aylığını alan vatandaşların gelirlerinin desteklenmesi hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklama, milyonlarca emeklinin beklentisini artırdı.
Erdoğan, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukların farkında olduklarını belirterek 2027 bütçesinde emeklilerin durumunu iyileştirecek mali imkanlar oluşturulması için çalışıldığını söyledi.
İhtiyaç duyulan yasal düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) takdiriyle yıl sonuna kadar hayata geçirilmesini ümit ettiklerini ifade etti.
Emekli Maaşlarına Refah Payı Eklenecek mi?
AK Parti kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre emeklilere yönelik çalışmalarda birden fazla seçenek değerlendiriliyor.
Bunlardan ilki, emekli maaşlarına yapılacak olağan artışa ek olarak refah payı verilmesi.
Bir diğer seçenek ise en düşük emekli aylığını alan vatandaşlar için tamamlayıcı ödeme düzenlemesi yapılması.
Gündemde olduğu belirtilen başlıca seçenekler şöyle:
- Emekli maaşlarına refah payı eklenmesi
- En düşük emekli aylığının artırılması
- Düşük maaş alan emeklilere tamamlayıcı ödeme yapılması
- Emeklilerin ihtiyaçlarına göre farklı destek modelleri oluşturulması
Düzenlemelerin Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bütçe imkanları dikkate alınarak değerlendirileceği belirtiliyor.
Ancak refah payının oranı, ek ödeme tutarı ve hangi emeklileri kapsayacağı konusunda henüz kesinleşmiş bir karar bulunmuyor.
En Düşük Emekli Maaşını Alanlara Ek Destek Verilecek mi?
Emeklilere yönelik hazırlıklarda özellikle düşük aylık alan vatandaşların durumuna odaklanıldığı ifade ediliyor.
AK Parti kaynaklarından aktarılan bilgilere göre öncelikle emekliler için ortak bir alt gelir sınırı belirlenmesi, ardından en düşük aylığı alanlara ilave ödemeler yapılması seçenekler arasında bulunuyor.
Çalışan emekliler ile çalışmayan emeklilerin ihtiyaçlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi de gündemde.
Bu kapsamda farklı şehirlerde yürütülen çalışmalarla emeklilerin bölgesel ihtiyaçlarının tespit edildiği belirtiliyor.
Türkiye'de yaklaşık 27,5 milyon prim ödeyen çalışan ve 18 milyon emekli bulunduğu aktarılırken hazırlanacak düzenlemede SGK'nin mali dengelerinin de dikkate alınması bekleniyor.
Emekliye Yeni Destek Ne Zaman Açıklanacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına göre hedef, emeklilerin durumunu iyileştirmeye yönelik yasal düzenlemeyi 2026 yılı sona ermeden hayata geçirmek.
Bununla birlikte düzenlemenin kapsamı, ödeme miktarları ve yürürlük tarihi henüz açıklanmadı.
Refah payı ve tamamlayıcı ödeme seçeneklerinin 2027 bütçesi çerçevesinde değerlendirilmesi beklenirken kesin kararın alınması için çalışmaların tamamlanması ve gerekli yasal sürecin işletilmesi gerekiyor.
Dolayısıyla emeklilere yeni bir ek ödeme yapılacağı veya belirli bir tutarda refah payı verileceği şu aşamada kesinleşmiş değil.




