2021 Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir Temsilciliği tarafından yapılan basın açıklamasında 2024 yılı merkezi hükümet bütçesinde emekliler başta olmak üzere emekçiler ve küçük üreticilerin bulunmadığını dile getirdiler.
2024 yılı bütçe görüşmelerinin önümüzdeki günlerde başlayacağını hatırlatan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Bedri Arık, bütçede emeklilerin hakkı olanın verilmesini istedi. İnsanca yaşamak için taleplerini de sıralayan Bedri Arık, insanca yaşam haykırışlarının yok sayılmaması gerektiğine dikkat çekti.

“2024 BÜTÇESİNDE HALK YOK” Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Bedri Arık yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2024 yılı merkezi hükümet bütçe tasarısı komisyondan geçti ve 4 Aralık itibariyle TBMM’de görüşülmeye başlanacak. 21 yıllık AKP iktidarının daha önce hazırladığı tüm merkezi hükümet bütçeleri gibi bu 2024 merkezi hükümet bütçesi de saraydaki tuzu kuru bir grup danışman tarafından emekçileri, emeklileri, yoksulları, küçük üreticileri yok sayan. Biz halkı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden, çalışanların ve emeklilerin temsilcilerinin görüşlerine başvurulmadan hazırlanan belgedir. Daha önceki hazırladıkları bütçelerde olduğu gibi 2024 bütçesinde de biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz haykırışları yok. Sağlık hakkımız yok. Kısaca bu bütçede sosyal devlet yok, emekçiler, emekliler, küçük üreticiler, işsizler, yani halk yok. Bu bütçede var olan ise uluslararası sermayenin temsilcilerinin ve 5’li çetelerin Mehmet Şimşek eliyle uygulatacakları en vahşi haliyle neoliberal politika var.
“BÜTÇENİN YÜKÜ ÇALIŞANLARIN EMEKLİLERİN SIRTINA YÜKLENECEK” Daha önceki bütçelerde olduğu gibi 2024 merkezi hükümet bütçesinde de bizim payımıza düşen ise; bütçe gelirleri çok kazanandan çok alınarak toplanması gerekirken, yine bütçe gelirlerinin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacak. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi iğneden ipliğe yapılacak zamlarla çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecek. Son aylarda görüldüğü gibi yıl içinde iki kez olarak ödediğimiz vergilerin tekrar iki kez, yani yılda dört kez ödeme zorunluluğu getirilmesinin yaşanması, gelecek yıl ve ya yerel seçimler sonucu bizlerin neyle kaşı karşıya kalacağımızın belirtisi olarak da görmem mümkündür. Bütçe gelirlerini büyük oranda dolaylı vergilerden sağladıkları için bu sebeple sürekli olarak başta akaryakıt, elektrik, doğalgaz olmak üzere tüm temel tüketim ürünlerine sürekli zam yaparak bütçe açığını zenginlerin değil halkın sırtına yıkıyorlar.
“DÜŞÜN ARTIK YAKAMIZDAN” AKP iktidarının 21 yıllık karnesi bizi hiç yanıltmıyor. 2024 bütçesinde de yokuz. Kendi yanlış ekonomik politikalarının sonucu olarak derinleşen ve artık saklanamayan ağır ekonomik krizin faturasının bize kesilmesi ile yoksulluk sınırından sonra açlık sınırı altına itilen biz emekliler 2024 bütçesi ile daha da yoksullaştırılmak isteniyoruz, yeter artık yeter. Bıçak kemikte isyandayız. Biz milyonlarca emekli açlık ve yoksullukla baş başa yaşama savaşı veriyoruz, sözün bittiği yerdeyiz. Düşün artık bizlerin de, memleketimizin de sırtından. İnsanca yaşamak biz milyonların hakkı değil mi? İnsanca yaşamak istiyoruz.
“TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLSİN” Şu an buradan ilan ediyoruz; taleplerimiz ve bedelini peşin olarak ödediğimiz primler, vergiler ve çalışırken üreterek ülke kalkınmasına kattığımız değerlerle hak ettiğimiz tüm insanca yaşam haklarımız için sonuna kadar direneceği. Sefalete asla teslim olmayacağız, bu böyle biline. Taleplerimizi sıralayacak olursak; en düşük emekli maaşı insanca yaşayacağımız biir seviyede, açlık sınırı üstünde olmalıdır. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödensin. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödensin. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen derhal zam yapılsın. Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından belirlenmesi yerine Anayasada gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi herkes sendika kurabilir şeklinde düzenlenmesini ve ardından TBMM’de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak bizlerle toplu sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz. Aylık bağlama oranının eski sisteme yüzde 70’e dönüştürülmesini mutlaka istiyoruz. Gerçek bir intibak yasası derhal çıkarılarak 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Emekli maaşlarından yapılan muayene, ilaç gibi tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Şehir içi ve şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. Hastanelerde yaşlılık bölümleri açılsın, var olanlar takviye edilsin. Bu taleplerimiz insanca yaşam koşullarımız için olmazsa olmazlarımızdır. Her koşulda takipçisi ve gündemde tutucu savunucusu olacağız.”
Muhabir: Politika Gazetesi