Balıkesir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, olumsuz hava koşullarına rağmen geniş katılımla kutlandı. İşçi sendikaları, memur örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin yer aldığı etkinliklerde, birlik ve dayanışma mesajları ön plana çıktı.
Sabah saatlerinde Bahçelievler’de bulunan Çarşamba Pazarı’nda toplanan kalabalık, sloganlar eşliğinde Kuvayi Milliye Meydanı’na yürüdü. Yağışa rağmen kortej boyunca coşku sürerken, katılımcılar taleplerini pankart ve dövizlerle dile getirdi.
YÜRÜYÜŞTEN MEYDANA: ORTAK SES, ORTAK TALEP
Kuvayi Milliye Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından düzenlenen programda, tertip komitesi adına hazırlanan basın açıklaması okundu. Açıklamada, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve çalışanların karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için örgütlenmenin zorunlu olduğu vurgulandı.
Basın metni, KESK Balıkesir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Şube Başkanı Gürbüz Şahin ile Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe tarafından paylaşıldı.
“BİZ EMEĞİ GÖRÜNMEZ KILINANLARIZ”
İlk konuşmayı yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Gürbüz Şahin, toplumun farklı kesimlerinin ortak emeğine dikkat çekerek, çalışanların hak ettiği değeri görmediğini ifade etti.
Şahin, “Biz işçileriz, kamu emekçileriyiz, emeklileriz, gençleriz, kadınlarız. Bu ülkenin tüm yükünü omuzlayanlarız. Çalışan, üreten ama hakkını alamayanlarız. Emeğimizin karşılığını, gelirde ve vergide adaleti istiyoruz” dedi.
“BU DÜZENİ BİRLEŞEREK DEĞİŞTİRECEĞİZ”
Konuşmasında birlik vurgusunu öne çıkaran Şahin, mevcut ekonomik düzenin ancak ortak mücadeleyle değiştirilebileceğini belirtti. Ücretlerin enflasyon karşısında eridiğini, güvencesiz çalışma koşullarının yaygınlaştığını dile getiren Şahin, “Birleşeceğiz ve değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Gençlerin geleceğe umutla bakabilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, beyin göçüne de dikkat çekerek, “Bu topraklarda umudu yeniden yeşerteceğiz” dedi.
“BİRLEŞİK EMEK MÜCADELESİ ZORUNLU”
Eğitim ve sağlık alanındaki gelişmelere de değinen Şahin, kamusal hizmetlerin piyasalaştığını savundu. ÇEDES ve MESEM gibi uygulamaları eleştiren Şahin, çocukların ucuz iş gücü haline getirilmesine karşı çıkılması gerektiğini belirtti.
“Eğitim haktır, piyasanın insafına bırakılamaz” diyen Şahin, çalışanların örgütlenme hakkının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti.
“ÖRGÜTLENME HAKKI ENGELLENEMEZ”
Şahin, çalışma hayatında yaşanan baskı, mobbing ve işten çıkarma tehditlerine dikkat çekerek, sendikal faaliyetlerin özgürce yürütülmesi gerektiğini söyledi. İşyerlerinde güvenli ve saygılı bir ortamın oluşturulması çağrısında bulunan Şahin, “Şiddete ve tacize karşı sıfır tolerans ilkesi benimsenmeli” dedi.
Konuşmasını “Direne direne kazanacağız” sözleriyle tamamladı.
“ASGARİ ÜCRET DAYATMASINI YIKACAĞIZ”
Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe ise konuşmasında örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. Asgari ücret politikalarına tepki gösteren Tekin Efe, “Onlar belirlesin, biz örgütlenerek bu dayatmayı yıkacağız” dedi.
Daha fazla istihdam, güvenceli iş ve ücrette eşitlik taleplerini dile getiren Tekin Efe, sendikal hakların korunması gerektiğini ifade etti.
“HALKIN İRADESİ YOK SAYILAMAZ”
Tekin Efe, demokratik haklara da değinerek, seçilmiş yöneticilerin yerine kayyum atanmasına karşı olduklarını söyledi. “Seçme ve seçilme hakkımızı savunacağız” diyen Tekin Efe, halkın iradesinin yok sayılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
“ÖRGÜTLÜ HALKTAN DAHA BÜYÜK GÜÇ YOK”
Toplumun tüm kesimlerine birlik çağrısı yapan Tekin Efe, hakların korunmasının tek yolunun örgütlenme olduğunu ifade etti. “Adaleti de demokrasiyi de biz kuracağız” diyen Tekin Efe, ortak mücadelenin önemine dikkat çekti.
ULUSLARARASI MESAJLAR VE DAYANIŞMA VURGUSU
Konuşmasında uluslararası gelişmelere de değinen Tekin Efe, savaşlara karşı dayanışma çağrısı yaptı. Emekçilerin küresel ölçekte ortak mücadele yürütmesi gerektiğini belirten Tekin Efe, kadınların eşitlik mücadelesine de destek verdi.
MÜZİK SINIRLI, MESAJLAR GÜÇLÜ
Bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında, okullarda yaşanan son şiddet olaylarının etkisiyle müzikli etkinlikler sınırlı tutuldu. Önceki yıllara göre daha sakin geçen programda katılımcılar kısa süreli halaylar çekti.
Etkinlik, yapılan konuşmaların ardından olaysız şekilde sona erdi.



















