Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl ihale edilerek restorasyonuna başlanan Edremit Kapıcıbaşı’ndaki tarihi bina, beklenmedik bir sorunla karşı karşıya kaldı.
Binanın çatısı ve tüm kaplamaları sökülerek ahşap iskeleti ortaya çıkarılmıştı. Ancak restorasyon çalışmaları ilerleyemeden, ahşap iskelet ve dikmeler bir gecede çöktü ve bina artık eski formunda kurtarılamaz hâle geldi. Uzmanlar, binanın artık restorasyon değil rekonstrüksiyon projesine ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Ne var ki, tarihi binayı çevreleyen koruyucu bariyerler ve bilgilendirme panoları da yıkılmış durumda. Söz konusu alan adeta terk edilmiş bir inşaat sahasına dönüşmüş görünüyor. Bugün binadan çıkan yeni inşaat malzemeleri ve çevredeki durum, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla ortaya konuldu.
Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Saygın Öztürk, duruma tepki göstererek Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimiyle temasa geçtiklerini ve ihaleyi almış olan şirketin gerekli düzenlemeleri yapması ile koruma bariyerlerini eski hâline getirmesi için uyarıldığını açıkladı. Öztürk, süreci yakından takip edeceklerini de sözlerine ekledi.
Öztürk, Edremit Çevre Derneği'nin sosyal medya hesaplarında şu paylaşımıyla yetkililere seslendi:
"Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl ihale edilerek restorasyonuna başlanan Edremit Kapıcıbaşı'ndaki tarihi binaya gösterilen ilgi hepimizi sevindirmişti. Binanın çatısı ve tüm kaplamaları sıyırılarak, ahşap iskeleti ortaya çıkarılmıştı önce. Fakat restorasyon işlemleri ilerleyemeden bu ahşap iskelet ve dikmeler bir gecede çöküp yıkılıverdi. Şimdi artık restorasyon imkanı kalmadı, rekonstrüksiyon gerekiyor bu binaya ve yeni projesinin tamamlanması bekleniyor. Fakat bina alanını çevreleyen koruyucu bariyerler ile panolar da yıkılıp yerlere inmiş durumda nedense. Sanki terk edilmiş bir inşaat alanı haline gelmiş burası. Bugün, binadan çıkma ve yeni tüm inşaat malzemeleri ile binanın çevresi, ne yazık ki fotoğraflarda izlediğiniz durumdaydı. Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimiyle temasa geçerek, ihaleyi almış olan şirketin gerekli düzenlemeleri yapması ve koruma bariyerlerini tekrar eski haline getirmesi için uyarılmasını istedik. Sonucu da izleyeceğiz elbette."










