İstanbul'da görülen kritik davanın bugünkü duruşmasında mahkeme salonu benzeri görülmemiş bir gerilime sahne oldu.
Edinilen son dakika bilgilerine göre; duruşma takvimi ve savunma sıralaması üzerine çıkan anlaşmazlıkta, mahkeme başkanı ile duruşmayı takip edenler arasında yer alan siyasi isimler arasında sert bir tartışma yaşandı. Sözlü atışmanın büyümesi üzerine mahkeme heyeti radikal bir karar aldı.
"9 Temmuz'da Bir Seferberlik Varsa Bilelim"
Duruşmanın seyrini değiştiren tartışma, mahkeme başkanının kalan savunmaların alınacağı tarihi ve sıralamayı açıklamasıyla başladı. Mahkeme başkanı duruşma takvimini şu sözlerle ilan etti:
"Tuncay Yılmaz’dan sonra sizi alacağız. Kalan savunmaları 2. celse almaya karar verdik. 9 Temmuz’da bitireceğiz. Tutukluları ilk duruşma dinlemek zorundayız diye bir şey yok, diğer celse dinleriz. Belirlediğimiz bir sıralama, belirlediğimiz bir takvim var. Buna uyacağız, bu şekilde ilerleyeceğiz."
Bu takvime ve savunma sırasına sert tepki gösteren Ekrem İmamoğlu, mahkeme başkanına karşılık vererek, "9 Temmuz'da bir seferberlik varsa bilelim ona göre hareket edelim" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
CMK 203 Maddesi Uygulandı: "Ekrem Beyi Dışarı Alalım"
Tartışmanın karşılıklı olarak büyümesi ve İmamoğlu’nun mahkeme başkanına karşı gelerek itirazlarını sürdürmesi üzerine mahkeme salonunda sesler yükseldi. İmamoğlu'nun, "Valla o o şekilde olmaz. Yani o şekilde olmaz. Ben kabul etmiyorum sayın başkan. Ben kabul etmiyorum, görürsünüz" ifadelerini kullanmasının ardından mahkeme başkanı yasal yetkisini devreye soktu.
Duruşma salonunun düzenini sağlamak amacıyla Ceza Muhakemesi Kanunu’nu (CMK) işaret eden mahkeme başkanı, "CMK 203 uyguluyorum, Ekrem Beyi dışarı alalım" talimatını verdi. Bu kararın ardından Ekrem İmamoğlu, görevliler eşliğinde duruşma salonundan çıkarıldı. Salon dışında da gergin bekleyiş devam ediyor.





