Denizlerde yaklaşık 5 ay süren av yasağının sona ermesiyle Egeli balıkçılar “Vira Bismillah” diyerek yeniden denize açıldı. Sezonun ilk gecesinde ağlara en fazla hamsi takılırken, İzmir’den 22 kişilik ekibiyle ava çıkan bir tekne yalnızca iki saatte yaklaşık 300 kasa hamsiyle kıyıya döndü.
15 Nisan’da başlayan av yasağının sona ermesiyle Ege Denizi’nde yeni balıkçılık sezonu hareketli başladı. Aylardır teknelerini ve ağlarını yeni sezona hazırlayan balıkçılar, gece saatlerinde denize açılarak sezonun ilk avını gerçekleştirdi.
İlk gecenin öne çıkan balığı ise hamsi oldu.
Gece boyunca Ege Denizi’nde avlanan tekneler sabah saatleriyle birlikte balıkçı barınaklarına dönmeye başladı. Avlanan balıkların İzmir'in yanı sıra farklı kentlere gönderilmek üzere hazırlanacağı belirtildi.
Sezonun henüz ilk günü olmasına rağmen ağlara bol miktarda hamsi takılması balıkçıların yüzünü güldürdü.

İki Saatte Yaklaşık 300 Kasa Hamsi Avladılar
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinden 22 kişilik ekibiyle denize açılan “Emre Reis” isimli teknenin kaptanı Emre Uzun da sezonun ilk gecesinde yaşadıklarını anlattı.
Avın başlangıcında uzun süre balık bulamadıklarını belirten Uzun, bekledikleri hareketliliğin sabaha karşı başladığını söyledi.
Saat 04.00 sıralarında hamsiye rastladıklarını ifade eden Uzun, yaklaşık iki saat içerisinde 300 kasa hamsi avladıklarını belirtti.
İlk avdaki hamsi miktarı sezon için umut verse de balıkçılar şimdilik temkinli. Sezonun nasıl geçeceğine ilişkin daha sağlıklı tablonun önümüzdeki günlerde ortaya çıkması bekleniyor.
Uzun da ilk günkü av miktarına bakarak sezonun tamamı için değerlendirme yapmanın erken olduğuna işaret ederek balık tüketiminin artmasını temenni etti.
Balıkçılığın dışarıdan göründüğü kadar kolay olmadığını anlatan Uzun; aileden uzun süre ayrı kalmanın, gece çalışmanın ve yağmur, fırtına gibi değişken hava koşullarıyla mücadele etmenin mesleğin en zor tarafları arasında olduğunu ifade etti.
Tüm zorluklarına rağmen mesleğini severek yaptığını belirten genç kaptan, denizde balık yoğunluğunu buldukları an yaşadıkları heyecanın ve günün sonunda emeklerinin karşılığını almanın kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını dile getirdi.
Yeni sezonun ilk gününde ortaya çıkan hamsi bereketinin önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceği, hem balıkçıların kazancı hem de tezgahlardaki hamsi fiyatları açısından yakından takip edilecek.





