e-Devlet üzerinden sunulan hizmetlere bir yenisi daha eklendi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), mirasçıların vefat eden yakınlarına ait kredi, borç, çek ve senet bilgilerini içeren Risk Merkezi Raporu'na artık e-Devlet üzerinden ulaşabileceğini duyurdu.

15 Ekim 2026 itibarıyla kullanıma açılan hizmet sayesinde mirasçılar, banka şubesine gitmeden başvuru yapabilecek. Üstelik raporlar belirlenen sınırlar dahilinde ücretsiz alınabilecek.


Miras işlemleriyle ilgilenen vatandaşları yakından ilgilendiren yeni bir uygulama hayata geçirildi. Türkiye Bankalar Birliği, hayatını kaybeden kişilerin finansal yükümlülüklerine ilişkin bilgilere erişimi kolaylaştıracak bir hizmeti e-Devlet Kapısı'na taşıdı.

Daha önce mirasçılık belgesiyle birlikte banka şubeleri veya posta aracılığıyla gerçekleştirilebilen Risk Merkezi Raporu başvuruları, artık internet üzerinden de yapılabilecek.

Yeni hizmetle birlikte mirasçılar, vefat eden yakınlarının kredi limitlerini, borç bilgilerini ve diğer bazı finansal kayıtlarını tek bir rapor üzerinden inceleyebilecek.


e-Devlet'ten Vefat Eden Kişinin Borçları Nasıl Sorgulanır?

Türkiye Bankalar Birliği'nin açıklamasına göre yeni hizmet, 15 Ekim 2026 tarihinde kullanıma açıldı.

Mirasçılar, e-Devlet internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden başvuru yapabilecek.

Başvuru için izlenmesi gereken adımlar şöyle:

  1. www.turkiye.gov.tr adresine veya e-Devlet mobil uygulamasına giriş yapın.
  2. Varis Hizmetleri menüsünü açın.
  3. Diğer Hizmetler bölümüne girin.
  4. Türkiye Bankalar Birliği - Risk Merkezi Raporu (Mirasçısı Olduğunuz Kişi Adına) hizmetini seçin.
  5. İlgili hizmet üzerinden rapor başvuru ve teslim işlemlerini gerçekleştirin.

Bu sayede mirasçılar, başvuru ve rapor teslim süreçlerine dijital ortamdan erişebilecek.

Risk Merkezi Raporu Ücretli mi? Yılda Kaç Kez Alınabilecek?

Yeni uygulama kapsamında mirasçılar, vefat eden her bir kişi için belirlenen sayıda Risk Merkezi Raporu'nu ücretsiz alabilecek.

Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı sınırlar şöyle:

Dönem

Ücretsiz rapor sınırı

Günlük

1 adet

Aylık

4 adet

Yıllık

24 adet

Bu sınırlar her bir miras bırakan kişi için ayrı ayrı uygulanacak.


Risk Merkezi Raporunda Hangi Bilgiler Bulunuyor?

e-Devlet üzerinden erişilebilecek raporda yalnızca kredi borçları değil, farklı finansal kayıtlar da yer alıyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin açıklamasına göre raporda şu bilgiler bulunuyor:

  • Güncel kredi limitleri ve borç bilgileri
  • Bireysel kredi başvuruları
  • Gecikmiş telefon ve internet faturalarına ilişkin bilgiler
  • İhale yasaklısı bilgileri
  • Senet bilgileri
  • Çek bilgileri
  • Çek yasaklama ve yasak kaldırma kararları
  • Kurul kararını aşan kredi bilgileri
  • Risk Merkezi Raporu başvuru ve teslim bilgileri


Yeni hizmet, özellikle miras işlemleri sırasında vefat eden kişinin bankacılık ve finansal kayıtlarını öğrenmek isteyen vatandaşlara kolaylık sağlayacak.

Ancak Risk Merkezi Raporu'nun, miras bırakan kişinin bütün borçlarını kapsayan eksiksiz bir borç dökümü olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Rapor, Risk Merkezi kapsamında tutulan bilgileri içeriyor.

Hizmete ilişkin ayrıntılı bilgilere Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi internet sitesinden de ulaşılabilecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı