Küresel piyasalar; ABD büyüme rakamları, enflasyonun en kritik öncü göstergesi kabul edilen Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) verisi ve Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’nun takip edileceği kritik haftaya satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Yatırımcıların risk iştahı; Orta Doğu’daki belirsizlikler, ABD-İran hattındaki müzakereler ve jeopolitik risklerle baskılanırken, altın piyasası haftaya rekor tazeleyerek giriş yaptı.


Altında Rüzgar Tersine Döndü: Gram ve Ons Fiyatlarında Zirve!

Zayıflayan dolar endeksi (DXY) ve ABD Hazinesinin uzun vadeli tahvil geri alım operasyonlarını artırması değerli metalleri destekledi. Dolar endeksinin 98,8 seviyesinde yatay seyretmesi, ons altını diğer para birimlerini kullanan yatırımcılar için cazip hale getirdi.

Ons Altın: Gün içerisinde 4.657 dolar seviyesine kadar yükselerek son 3,5 ayın en yüksek seviyesini gördü. Spot piyasada ons altın 4.641 dolar bandında dengelendi.

Gram Altın: Cuma günkü %1,95'lik yükselişin ardından yeni haftanın ilk işlem gününde de değer kazanmaya devam etti. Güne alıcılı başlayan gram altın, 7.189 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Çeyrek ve Cumhuriyet Altını: Çeyrek altın 11.750 TL, Cumhuriyet altını ise 46.784 TL seviyesine ulaştı.


Gözler Fed Başkanı Kevin Warsh ve Jackson Hole Sempozyumu'nda

Para piyasalarındaki mevcut fiyatlamalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) yıl sonuna kadar bir kez faiz artırımına gidebileceğine işaret ediyor. Piyasaların ana gündem maddesi ise Cuma günü Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'nda konuşacak olan Fed Başkanı Kevin Warsh'ın vereceği mesajlar olacak.

Analistler, Warsh'ın temkinli ve esnekliğe açık bir duruş sergilemesinin piyasaların yönü açısından belirleyici olacağını vurguluyor. Aynı zamanda bu hafta açıklanacak olan Temmuz ayı PCE fiyat endeksi de Fed'in faiz patikasına dair doğrudan sinyaller verecek.


Tahvil Faizleri ve Enerji Piyasasında Son Durum

ABD Tahvilleri: ABD 10 yıllık tahvil faizi haftaya %4,71 seviyesinden başlarken, 2 yıllık tahvil getirisi %4,23'e geriledi.

Petrol Piyasası: ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlar hazırlığında olması ve Hürmüz Boğazı çevresindeki gerilimler petrol fiyatlarını yüksek tutmaya devam ediyor. Ancak kritik açıklamalar öncesi gelen kâr realizasyonlarıyla Brent petrolün varil fiyatı %1,5 düşüşle 93 dolar seviyesine çekildi.

Diğer Değerli Metaller: Altındaki sert yükselişin aksine gümüş 68,98 dolar, platin 1.878 dolar ve paladyum 1.350 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izliyor.

NOT: Yatırım Tavsiyesi Değildir!

Muhabir: Haber Merkezi