Türkiye’nin yıllıklandırılmış cari açığı temmuz ayında 40,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan verilerin ardından yaptığı değerlendirmede ihracatçıların küresel pazarlardaki konumunu koruduğunu belirtirken, hizmet ihracatının da dış dengeyi desteklediğini söyledi.
Türkiye ekonomisinin yakından takip edilen göstergelerinden cari dengeye ilişkin temmuz verilerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek değerlendirmelerde bulundu.
Şimşek, temmuz ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açığın 40,7 milyar dolar seviyesinde olduğunu açıkladı.
Küresel ticarette belirsizliklerin ve maliyet baskılarının arttığı bir dönemden geçildiğine işaret eden Şimşek, Türkiye'deki ihracatçıların ürün ve pazar çeşitliliğinin yanı sıra üretim altyapısı ve değişen koşullara uyum kabiliyeti sayesinde küresel pazarlardaki konumlarını koruduğunu ifade etti.
Şimşek’ten Hizmet İhracatı Vurgusu
Cari dengenin seyri açısından mal ihracatının yanında hizmet ihracatına da dikkat çeken Şimşek, hizmet ihracatındaki dirençli görünümün dış dengeye destek verdiğini belirtti.
Bakan Şimşek'in açıklamasında öne çıkan bir diğer başlık ise ihracatçıların rekabet gücü oldu.
Önümüzdeki dönemde bu alandaki adımların devam edeceğini belirten Şimşek, yüksek teknolojiye ve katma değerli üretime yönelik yapısal dönüşüm politikalarının sürdürüleceğini kaydetti.
Hedef Rekabet Gücünü ve Tedarik Güvenliğini Artırmak
Küresel ticarette yaşanan dönüşüm ve jeopolitik gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkilerine de değinen Şimşek, Türkiye'nin bu değişime karşı daha dayanıklı hale gelmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Şimşek, uygulanacak politikalarla hem rekabet gücünün hem de tedarik güvenliğinin artırılmasını amaçladıklarını belirtti.
Böylece temmuz ayı itibarıyla cari dengede öne çıkan rakam 40,7 milyar dolarlık yıllıklandırılmış açık olurken, ekonomi yönetiminin önümüzdeki dönemde ihracat, yüksek teknoloji ve katma değerli üretime ağırlık verme mesajı öne çıktı.





