Hürmüz Boğazı Kilitlendi, Petrol 108 Dolara Demirledi! ANZ Bankası’ndan Kötü Haber: Akaryakıtta "Düşük Fiyat" Devri Kapandı mı?
Küresel enerji piyasaları, Orta Doğu’da tırmanan ABD-İran gerilimiyle sarsılmaya devam ediyor. Dünyanın en kritik enerji koridoru olan Hürmüz Boğazı'nın iki aydır kapalı olması, piyasadan yaklaşık 1 milyar varillik devasa bir arzın silinmesine neden oldu. Brent petrol 108 dolar eşiğinde tutunurken, bankacılık devi ANZ’den gelen son rapor akaryakıt fiyatlarında indirim bekleyenleri üzdü.
Enerji Savaşları: 1991’den Sonra Bir İlk!
Hürmüz Boğazı'ndaki tıkanıklık nedeniyle Kuveyt, 1991 yılındaki Körfez Savaşı'ndan bu yana ilk kez petrol ihracatı yapamaz hale geldi. OPEC+ grubunun üretimi artırma çabaları yangını söndürmeye yetmezken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Mayıs başında sürpriz bir şekilde OPEC’ten ayrılması piyasadaki belirsizliği zirveye taşıdı.
ANZ Bankası Raporu: "60-70 Dolarlık Petrol Artık Hayal"
Avustralyalı bankacılık devi ANZ, yayımladığı son analizde petrol fiyatlarına dair umutları tüketti. Bankanın 2026 öngörülerine göre:
Brent petrol yılın geri kalanında 90 doların altına inmeyecek.
ABD ve İran yarın uzlaşsa bile fiyatlar en fazla 83-87 dolar bandına çekilecek. Raporda, yıl başındaki 60 dolar seviyelerinin bir daha görülmeyeceği vurgulandı.
Türkiye’de Akaryakıt 70 TL Sınırını Devirdi!
Küresel piyasalardaki bu "kusursuz fırtına", Türkiye’deki pompa fiyatlarını adeta uçurdu. 4 Mayıs 2026 itibarıyla güncel rakamlar şu şekilde:
Benzin: Şubat sonunda 58,28 TL olan litre fiyatı 63,77 TL'ye yükseldi.
Motorin: Tarihi zirvesini gören motorin, 71,66 TL ile sürücülerin belini büktü.
Sürücüleri Neler Bekliyor?
Jeopolitik gerilim düşmedikçe ve arz boşluğu dolmadıkça petrol fiyatlarında kalıcı bir rahatlama öngörülmüyor. Uzmanlar, küresel enflasyonun da etkisiyle akaryakıt fiyatlarının bir süre daha bu yüksek bantta seyredeceği konusunda hemfikir





