Borsa İstanbul'da yatırımcılar, 17 Temmuz 2026 ile sona eren haftada hem küresel piyasalardaki makroekonomik gelişmeleri hem de şirketlere yönelik yoğun haber akışını yakından takip etti.
Hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyen piyasalarda, haftalık kapanış bazında endeks genelinde pozitif bir hava hakim olsa da hisse bazlı hareketlerde çok keskin ayrışmalar yaşandı.
BIST 100 Endeksi 14 Bin Puan Sınırında Kapattı
Hafta içerisinde alıcılı ve satıcılı seyirlerin ardından geniş bir bantta hareket eden BIST 100 endeksi, en düşük 13.941,98 ile en yüksek 14.265,51 puan seviyeleri arasında mekik dokudu.
Endeks, bir önceki haftanın kapanış verilerine göre yüzde 2,38 oranında değer kazanarak haftayı 13.981,05 puandan tamamlamayı başardı. Endeksin bu yukarı yönlü ivmesine rağmen, bazı hisselerde çift haneli kazançlar havada uçuşurken, bazılarında ise sert satış baskısı yatırımcıyı üzdü.
Gıda ve Enerji Sektörü Prim Yaptı: Haftanın En Çok Yükselenleri
Borsa İstanbul'da geride kalan haftanın şampiyonları gıda ve enerji endeksine bağlı şirketler oldu. Yatırımcısına çift haneli kazanç sağlayan ve en çok yükselen ilk 5 hisse şu şekilde sıralandı:
- Balsu Gıda (BALSU): Haftalık bazda yüzde 30,99 prim üreterek borsada haftanın en çok kazandıran hissesi olmayı başardı.
- Efor Çay (EFOR): Haftayı yüzde 23,60 yükselişle tamamlayarak listenin ikinci sırasına yerleşti.
- Margün Enerji (MAGEN): Yatırımcısına yüzde 19,20 oranında getiri sağladı.
- Aksa Enerji (AKSEN): Enerji sektöründeki hareketlilikle birlikte yüzde 15,09 değer kazandı.
- Ral Yatırım Holding (RALYH): Haftalık periyotta yüzde 14,12 oranında prim yaptı.
Satış Baskısı Derinleşti: Haftanın En Çok Kaybettirenleri
Endeksin artı kapattığı haftada, bazı şirket hisselerinde kâr realizasyonları ve yoğun satışlar dikkat çekti. Haftanın en çok değer kaybeden hisseleri ise şunlar oldu:
- Destek Finans Faktoring (DSTKF): Haftalık bazda yüzde 34,31 gibi çok sert bir kayıpla haftanın en çok kaybettiren hissesi olarak kayıtlara geçti.
- Astor Enerji (ASTOR): Enerji sektöründeki ayrışmada negatif tarafta kalarak yüzde 12,05 geriledi ve en çok kaybettiren ikinci hisse oldu.
- Tureks Turizm Taşımacılık (TRALT): Haftayı yüzde 7,37 oranında düşüşle kapattı.
- Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (TRENJ): Yatırımcısına haftalık bazda yüzde 6,94 kaybettirdi.
- Vestel (VESTL): Teknoloji ve beyaz eşya devlerinden Vestel, haftayı yüzde 6,13 değer kaybıyla geride bıraktı.





