CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bedelli askerlik ücretindeki artışı gündeme taşıdı. Gençlerin kısa süre içinde çok yüksek bir bedelle karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Sarı, elde edilen gelirlerin vatani görevini yapan askerlerin ve ailelerinin desteklenmesi için kullanılması gerektiğini belirtti.
Bedelli askerlik ücretinin kısa sürede ciddi şekilde arttığını vurgulayan Sarı, gençlerin ağır bir mali yük altına sokulduğunu söyledi.
Konuşmasında rakamları hatırlatan Sarı, “Bedelli askerlik ücreti 2025 yılında 280 bin liraydı. Bu yıl yapılan zamla 333 bin liraya çıkarıldı. Ancak aradan geçen iki ayın sonunda yeni bir güncelleme yapılarak 416 bin liraya yükseltildi. Gençlerimize yapılan bu zulmün sebebi nedir, merak ediyor ve soruyorum?” ifadelerini kullandı.
Bedelli askerlik uygulamasıyla önemli bir mali kaynak oluşturulduğuna dikkat çeken Sarı, bu düzenleme kapsamında yaklaşık 76 milyar liralık bir kaynağın Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılmasının planlandığını söyledi.
Toplanan bu kaynağın farklı alanlarda değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sarı, “Bedelli askerlik yapan ve askerden muaf olan gençlerimizden toplanan kaynağın vatani görevini yapan Mehmetçiklerimize aktarılması gerekmektedir.” dedi.
Er ve erbaşların aldığı aylık ödemeye de değinen Sarı, mevcut rakamın son derece düşük olduğunu ifade etti. Sarı, “Erbaş olarak görev yapan erlerimiz ayda 1.263 lira maaş alıyor. Bu rakamın asgari ücrete çıkarılması ve primlerinin de bu kaynaktan yatırılması gerekmektedir.” diye konuştu.
Bedelli askerlikten elde edilen gelirin yalnızca savunma sanayii yatırımları için değil, sosyal destek alanlarında da kullanılabileceğini belirten Sarı, muhtaç asker aileleri, şehit yakınları ve gazilere yönelik desteklerin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Sarı, geçmişte benzer bir uygulamanın bulunduğunu ancak 2019 yılında yapılan düzenlemeyle kaldırıldığını hatırlatarak, bu konuda yeniden adım atılması gerektiğini söyledi. “Gazilerimize, şehitlerimize, muhtaç erbaş ve aile yakınlarına destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.





