Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), dünya gündeminde gittikçe karmaşıklaşan savaş ve çatışma dinamiklerini uluslararası hukuk perspektifinden ele alan kapsamlı bir konferansa ev sahipliği yaptı.
Küresel ölçekte tartışılan konuların akademik bakışla masaya yatırıldığı etkinlik, öğrencilerden uzman hukukçulara geniş bir katılımcı kitlesini bir araya getirdi. Yoğun ilgi gören programa hem akademik hem de hukuki çevrelerden güçlü bir katılım sağlandı.
Uluslararası İş Birliği ile Düzenlenen Geniş Kapsamlı Etkinlik
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle düzenlenen konferans;
Anayasa Hukukçuları Derneği, İstanbul 2 No’lu Barosu, Balıkesir Üniversitesi, Uluslararası Hukukçular Birliği ve Türkiye Hukuk Platformu iş birliğiyle gerçekleştirildi.
BAÜN Hukuk Fakültesi Hasan Basri Çantay Konferans Salonundaki etkinliğe; BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt ve Prof. Dr. Fatih Satıl, senato üyeleri, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.

Açılış Konuşmalarında “Uluslararası Hukukta Yeni Dönem” Vurgusu
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmaları;
-
BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu,
-
Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı Av. Necati Ceylan,
-
İstanbul 2 No’lu Baro Başkanı Av. Yasin Şamlı
tarafından yapıldı.
Prof. Dr. Yücel Oğurlu konuşmasında, savaş ve çatışma olgularının uluslararası hukuktaki yeri konusunda akademik üretimin ve bilimsel tartışmaların kritik önemde olduğunu belirtti. Ayrıca BAÜN olarak bu alandaki çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Filistin ve İnsan Hakları Temelli Sunumlar İlgiyle Takip Edildi
Dr. Öğr. Üyesi Kerim Kılıç başkanlığındaki oturum kapsamında üç önemli sunum gerçekleştirildi:
-
Doç. Dr. İsmail Başaran
“Filistin Meselesinin Dini ve Tarihi Arka Planı” -
Dr. Öğr. Üyesi Hasan Boztürk
“Dünya’nın Gazze Sınavı: Uluslararası Kuruluşlar, İttifaklar ve İnsan Hakları” -
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Erhan Bulut
“Filistin'de İnsan Hakları İhlalleri ve Sivillerin Korunması”
Katılımcılar, bölgede yaşanan insani krizlerin uluslararası hukuk boyutunu farklı disiplinlerden akademisyenlerin değerlendirmeleriyle detaylı şekilde ele alma fırsatı buldu.

Konferans Teşekkür Belgelerinin Takdimiyle Sona Erdi
Etkinlik, sunumların ardından konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi. Program, BAÜN’ün uluslararası hukuk alanındaki akademik katkılarını bir kez daha görünür kıldığını gösterdi.






