Balıkesir’in Bandırma ilçesine 22 Ekim 2025 tarihinde gelen “Spiridon 2” isimli gemiyle ilgili kriz giderek büyüyor. Edinilen bilgilere göre, gemiyle birlikte Türkiye’ye 2 bin 901 adet damızlık büyükbaş hayvan getirildi. Ancak hayvanların tahliye sürecinde yaşanan usulsüzlük iddiaları, geminin günlerdir limanda beklemesine neden oldu.
İddiaya göre, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri Mindelo Adası’nda yaptıkları seçimler sonucunda 2 bin 901 büyükbaşı mevzuata uygun biçimde karantinaya alıp küpeledi. Ancak bu hayvanlardan yaklaşık 500’ünün yerine farklı hayvanların gemiye yüklendiği ileri sürüldü. Bu durumun usulsüzlük olarak değerlendirilmesi üzerine gemideki hayvanların tahliyesine izin verilmedi.
Bandırma’da kötü koku ve sinek istilası
Yaklaşık 10 gün boyunca Bandırma Limanı’nda bekleyen Spiridon 2 gemisinden yayılan kötü koku ve sinek istilası, ilçe halkının tepkisine neden oldu. Vatandaşların şikâyetleri üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Bandırma Çelebi Liman Müdürlüğü’ne resmi yazı göndererek sorunun bir an önce çözülmesini talep etti.
48 hayvan telef oldu
Tahliye sürecinin tamamlanamaması nedeniyle gemi, Bandırma 3 No’lu demir sahasına yönlendirildi. Burada kötüleşen koşullar nedeniyle 48 damızlık büyükbaş hayvanın telef olduğu iddia edildi.
Gemi yeniden limana yanaşmak istedi
Son olarak Spiridon 2’nin, 8 Kasım 2025 tarihinde Bandırma Çelebi Limanı’na 8 saatlik yanaşma talebinde bulunduğu öğrenildi. Bu süre zarfında hayvanlara 2 tır saman, 2 tır yem ve su takviyesi yapılacağı, söz konusu giderlerin gemi armatörü tarafından karşılanacağı iddia edildi.
Süreç yargıya taşındı, belediye önlem aldı
Öte yandan, bürokratik sürecin hızlandırılması için hukuki girişimlerin başlatıldığı, hayvan hakları örgütlerinin de süreci yakından takip ettiği bildirildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ise yaşanan durum nedeniyle Bandırma genelinde ek ilaçlama çalışmaları başlatarak, sinek ve böcek yoğunluğuna karşı ilave tedbirler aldı.





