Balıkesir Üniversitesi Hastanesi, Balıkesir’de ilk kez kemiğe implante işitme cihazı (BAHA) ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. Operasyon, KBB Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Kamil Gökçe Tulacı tarafından yapıldı.
Balıkesir Üniversitesi Hastanesi, ileri cerrahi uygulamalarda önemli bir başarıya daha imza attı. Balıkesir ve çevresine üst düzey sağlık hizmeti sunan hastanede, “Balıkesir’de ilk” niteliğindeki BAHA (Kemiğe İmplante İşitme Cihazı) ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.
BAHA Ameliyatı Başarıyla Tamamlandı
Operasyon hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kamil Gökçe Tulacı, işitme kaybı bulunan hastaya kulak arkasındaki kafatası kemiğine yerleştirilen özel bir implant ile BAHA uygulandığını belirtti. Tulacı, cihazın ses titreşimlerini kemik aracılığıyla doğrudan iç kulağa ilettiğini, bu sayede hastanın sesleri daha net duyabildiğini ve iletişim kalitesinin belirgin şekilde arttığını ifade etti.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyon sonrası hastaların genellikle bir gece hastanede kaldığını belirten Tulacı, pansuman sürecinin dört gün sürdüğünü, yaklaşık 15 gün sonra implantın açılışının yapılarak cihazın aktif hale getirildiğini söyledi.
Küçük çocuk ve bebeklerde cihazın kafa bandı şeklinde kullanılabildiğini aktaran Tulacı, kulak kemiği gelişimini tamamlamış her yaş grubunda ise cerrahi yöntemle uygulanabildiğini kaydetti.
Ameliyat öncesi değerlendirme, hasta seçimi ve cihaz planlamasında Odyoloji biriminin önemli rol üstlendiğini vurgulayan Tulacı; Odyologlar Seçil Yeğin, Betül Ebrar Gökcan, Yağmur Altınçekiç ve Merve Sipahigil’e katkılarından dolayı teşekkür etti.
BAHA ile İşitmede Yeni Dönem
BAHA sisteminin özellikle iletim tipi ve mikst işitme kaybı olan, dış kulak yolu ya da orta kulak yapılarında sorun bulunan ve klasik işitme cihazlarından yeterli fayda göremeyen hastalar için etkili bir çözüm sunduğunu belirten Tulacı, şu bilgileri paylaştı:
“Bu sistem, sesi kulak yolundan iletmekte zorlanan hastalarda titreşimleri kemik aracılığıyla doğrudan iç kulağa ileten modern bir işitme çözümüdür. Hastaların yalnızca işitme fonksiyonunu değil, sosyal yaşama katılımını ve yaşam kalitesini de belirgin şekilde artırmaktadır.”
BAÜN KBB Kliniği’nde Geniş Cerrahi Yelpaze
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı; deneyimli akademik kadrosu ve geniş cerrahi yelpazesiyle bölge halkına hizmet veriyor.
Anabilim Dalı’nda;
Prof. Dr. Ömer Hızı (ABD Başkanı)
Doç. Dr. Kamil Gökçe Tulacı
Dr. Öğr. Üyesi Hasan Çanakçı
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Tulacı görev yapıyor.
Baş-boyun onkolojik cerrahisi, rinoloji ve otoloji alanlarında güncel tıbbi yaklaşımlarla çok sayıda ameliyat başarıyla gerçekleştiriliyor.
Baş-boyun kanserleri, tükürük bezi tümörleri, fonksiyonel burun cerrahileri, endoskopik sinüs ameliyatları, kulak zarı ve kronik otit cerrahileri, otoskleroz ameliyatları ile çocuk KBB cerrahileri kliniğin öne çıkan hizmetleri arasında yer alıyor.
Ayrıca anabilim dalı bünyesindeki kapsamlı odyoloji ünitesinde; işitme testleri, denge ve baş dönmesi değerlendirmeleri, yenidoğan işitme taramaları ile çocuk ve erişkin işitme kayıplarına yönelik ileri tetkikler yapılabiliyor.
Balıkesir Üniversitesi Hastanesi, modern teknikleri ve multidisipliner yaklaşımıyla ileri işitme çözümlerini güvenli şekilde uygulamayı sürdürüyor.





