Balıkesir Tabip Odası, Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla Türkiye genelinde çok sayıda sağlık alanı, hastane ve arazinin özelleştirme kapsamına alınmasına sert tepki gösterdi. Oda, Balıkesir’de de Edremit, Gömeç, Manyas, Kepsut ve Sındırgı’daki sağlık alanlarının satış listesinde olduğunu belirterek, “Halkın olanı ranta açtırmayacağız” açıklamasında bulundu.
“Halkın malı sermayeye devrediliyor”
Balıkesir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, 17 Mart 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye genelinde 55 taşınmazın özelleştirme kapsamına alındığı, ardından 24 Nisan 2026 tarihli Resmi Gazete kararıyla da 32 ilde toplam 71 sağlık alanı, hastane ve arazinin satış sürecine dahil edildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, 2026 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan sürecin “özelleştirme adı altında halkın öz malını ranta açma ve belirli çevrelere peşkeş çekme girişimi” olduğu savunuldu.
“Sadece bina değil, sağlık güvencesi satılıyor”
Tabip Odası, karşı çıktıkları meselenin yalnızca bir arazi veya bina olmadığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Çocuklarımızın geleceğini, hastalarımızın hakkını ve toplumun sağlık güvencesini savunuyoruz. Satılması planlanan bu alanlar birilerinin kâr hanesine yazılacak rakamlar değildir. Bu alanlar halkın vergileriyle, emeğiyle kurulmuş kamusal değerlerdir. Satılan yalnızca toprak değil, halkın sağlık güvencesidir.”
“Sağlık hizmetine erişim zorlaşacak”
Açıklamada, sağlık alanlarının satışının toplum üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağı belirtilerek şu uyarılarda bulunuldu:
- Yaşlılar, engelliler ve dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetine erişimi daha da zorlaşacak.
- Mahallelerin ve ilçelerin yakınındaki sağlık tesislerinin yerini betonlaşma ve ticari projeler alacak.
- Kamusal kaynaklar belli sermaye gruplarına aktarılacak.
Balıkesir Tabip Odası, sağlık hizmetlerinin ticari bir anlayışla yönetilemeyeceğini vurgulayarak, “Hastaneler ticarethane, hastalar müşteri değildir” dedi.
Balıkesir’de hangi alanlar satış listesinde?
Oda açıklamasında Balıkesir’de de bazı sağlık alanlarının özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterildi.
Buna göre;
- Edremit,
- Gömeç,
- Manyas,
- Kepsut ve
- Sındırgı’daki mevcut hastane bina ve arazilerinin satış listesinde yer aldığı belirtildi.
Kepsut’ta halk tarafından hastane yapılması amacıyla bağışlanan arazinin de kapsam içine alınmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.
“Bu karardan dönülene kadar sokaktayız”
Balıkesir Tabip Odası, özelleştirme kararlarından vazgeçilinceye kadar mücadele edeceklerini belirterek şu mesajı verdi:
“Bu yanlış karardan derhal dönün. Sağlık ticaret konusu yapılamaz. Geleceğimizi satmanıza, sağlığımızı pazarlık konusu yapmanıza izin vermeyeceğiz. Sağlık haktır, satılamaz.”





