TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gaye Ersoy, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, meslek gruplarının ücret, istihdam ve çalışma koşullarına dikkat çekti.
Ersoy, “47 yıl önce seslerini bütün ülkeye duyuran meslektaşlarımızdan aldığımız güçle bugün de emeğimize, mesleğimize ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
19 Eylül 1979'da TMMOB'nin çağrısıyla gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin 47'nci yıl dönümü dolayısıyla Balıkesir'den açıklama geldi.
Gaye Ersoy, 19 Eylül'ün mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki dayanışması açısından önemli bir tarih olduğunu belirterek, 1979'daki eylemde ücret adaletsizliği ve hak kayıplarının gündeme taşındığını hatırlattı.
O dönem maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar farklı çalışma alanlarındaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının eyleme katıldığını belirten Ersoy, 19 Eylül'ün bugün “Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” olarak yaşatıldığını ifade etti.
“47 Yıl Sonra Sorunlarımız Sürüyor”
Ersoy'un açıklamasının önemli bölümünü mühendis, mimar ve şehir plancılarının bugün karşı karşıya kaldığını belirttiği ekonomik ve mesleki sorunlar oluşturdu.
Yüksek hayat pahalılığı, düşük ücret, işsizlik ve güvencesiz çalışma koşullarını öne çıkaran Ersoy, uzun yıllar eğitim alan meslek mensuplarının geçim sıkıntısı ve meslekleri dışında çalışma sorunuyla karşı karşıya kalabildiğini söyledi.
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücret ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini savunan Ersoy, teknik personel sayısındaki yetersizliğin çalışanların iş yükünün yanı sıra kamunun planlama, uygulama ve denetleme kapasitesini de etkilediğini belirtti.

Özel sektörde ise düşük ücret, uzun çalışma süreleri, iş güvencesi eksikliği ve kayıt dışı istihdam gibi sorunların bulunduğunu ifade eden Ersoy, TMMOB ile SGK arasındaki Asgari Ücret İşbirliği Protokolü'nün sona ermesinin ücretlerin takibinde kullanılan mekanizmalardan birini ortadan kaldırdığını kaydetti.
Ersoy, genç meslek mensuplarının durumuna da ayrı bir parantez açtı. Üniversitelerdeki kontenjanlar ile istihdam olanakları arasındaki ilişkiye dikkat çeken Ersoy, genç mühendis, mimar ve şehir plancılarının işsizlik, düşük ücretli stajlar, güvencesiz istihdam ve meslek dışı çalışma sorunları yaşayabildiğini dile getirdi.
Emekli mühendis, mimar ve şehir plancılarının da ekonomik koşullardan etkilendiğini söyleyen Ersoy, çalışma hayatındaki ücret ve özlük haklarının emekliliğe yeterince yansımadığını savundu.
Gaye Ersoy'dan Dayanışma Çağrısı
Meslek mensuplarının sorunlarının yalnızca çalışma hayatıyla sınırlı değerlendirilemeyeceğini belirten Ersoy, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığının toplum yararına doğrudan katkı sağlayan meslekler olduğuna dikkat çekti.
Mesleki denetimin güvenli kentlerden sağlıklı çevreye, kamu hizmetlerinden üretim kapasitesine kadar birçok alanla bağlantılı olduğunu ifade eden Ersoy, TMMOB ve bağlı odaların bilimsel ve teknik bilgiyle kamusal denetime katkı sunmasının önemli olduğunu söyledi.
Ersoy, açıklamasında dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı:
“19 Eylül'ün bize bıraktığı en önemli miras, dayanışmanın ve örgütlü çalışmanın gücüdür. 47 yıl önce seslerini bütün ülkeye duyuran meslektaşlarımızdan aldığımız güçle bugün de emeğimize, mesleğimize ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
TMMOB'nin bilim, teknik, üretim ve toplum yararını esas alan yaklaşımını sürdüreceğini belirten Ersoy, açıklamasını “Emeğimize, mesleğimize, ülkemize sahip çıkıyoruz” mesajıyla tamamladı.





