CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’nın, Bağ-Kur’luların emeklilik için gereken 9 bin prim gününün 7 bin 200 güne düşürülmesini öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda doğrudan görüşülmesi önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Sarı, iktidar sıralarına seslenerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim döneminde verdiği sözü hatırlattı ve “Cumhurbaşkanınızı, Genel Başkanınızı yalancı çıkarmayın” dedi.
“BAĞ-KUR’LUNUN 7200 GÜN HAKKINI VERMEK İÇİN FIRSATINIZ VAR”
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Serkan Sarı, Bağ-Kur’luların yıllardır beklediği prim düzenlemesine ilişkin teklifin gündeme alınması için çağrı yaptı.
Sarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 seçimleri öncesinde Kayseri mitinginde Bağ-Kur’lular için 7.200 prim günü sözü verdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bu sözü kim verdi? 2023 seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı, sizin Genel Başkanınız Recep Tayyip Erdoğan verdi. O sözün üzerinden üç yıl geçti. Bugün fırsat bu fırsat. Gelin bu sözün arkasında durun.”
İktidar sıralarına seslenen Sarı, “Cumhurbaşkanını, Genel Başkanınızı yalancı çıkarmayın, verdiği sözün arkasında durun. Bağ-Kur’lunun emeklilik hakkını, 7200 gün prim hakkını tutmak için bir fırsatınız var. Bunu reddederseniz yarın haberlerde kendinizi göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
“BAKANIN VAADİ DE FOS ÇIKTI”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın da daha önce düzenleme için çalışma yapılacağını açıkladığını hatırlatan Sarı, aradan geçen sürede somut adım atılmadığını söyledi.
Sarı, “Cumhurbaşkanının ardından Çalışma Bakanı da ‘talimat kabul ederim, çalışmalar başladı’ dedi. Aradan bir yıl geçti ama hâlâ tutulmuş bir vaat yok. Verdiğiniz sözlerin kırkı çıktı ama yüzünüzde bir kızarma yok” diye konuştu.
“ESNAF UMUTLANDI, BORÇLANDI AMA EMEKLİ OLAMADI”
Bağ-Kur’luların verilen sözlere güvenerek prim borçlarını kapattığını ve kredi çektiğini söyleyen Sarı, yaşanan mağduriyete dikkat çekti.
“Vatandaş umutlandı, kredi çekti, prim borçlarını kapattı. Şimdi hem borçlu hem emekli olamıyor hem de ekonomik kriz altında eziliyor. Bağ-Kur’lu hem beş yıl fazla prim ödüyor hem de emekli olduğunda yanında çalıştırdığı işçiden daha düşük maaş alıyor” dedi.
Sarı, Bağ-Kur emeklilerinin düşük maaşlarla geçinmeye çalıştığını belirterek iktidara “Bu mağduriyeti hep birlikte çözelim” çağrısı yaptı.
EYT ELEŞTİRİSİ: “MAĞDURİYETLER ORTADA BIRAKILDI”
Konuşmasında EYT düzenlemesine de değinen Sarı, kademeli emeklilik talebini gündeme getirdi.
EYT düzenlemesinin hazırlıksız yapıldığını savunan Sarı, “Bir gün için 17 yıl daha çalışmak zorunda kalan insanlar var. Yaş nedeniyle çalışamayan, emekli olamayan vatandaşlarımız çözüm bekliyor” dedi.
Sarı, “Bugün EYT’li de mağdur, 7200 günü bekleyen Bağ-Kur’lu da mağdur, işçi de mağdur. Bu mağduriyetleri gidermek için mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“SİZ TEFECİ MİSİNİZ?”
CHP’li Sarı, esnafın borç yapılandırmalarındaki faiz oranlarını da eleştirdi.
Esnaf borçlarının yüzde 29 faizle yapılandırılmasına tepki gösteren Sarı, “Önümüzdeki yıl için enflasyon hedefiniz yüzde 9. Siz tefeci misiniz? Yüzde 9 enflasyon hedeflenen yerde yüzde 29 faizle vatandaşın borcunu yapılandırmak vicdani değildir” dedi.
“4 MİLYON 750 BİN VATANDAŞ İCRA KISKACINDA”
Türkiye’de artan borç yüküne dikkat çeken Sarı, milyonlarca vatandaşın ekonomik sıkıntılarla mücadele ettiğini söyledi.
Sarı, “Yılın ilk altı ayında 4 milyon 750 bin vatandaşın icra dosyası mahkemelerde. Esnaf destek bekliyor, vatandaş nefes almak istiyor” diye konuştu.
TEKLİF MECLİS GÜNDEMİNE ALINMADI
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’nın Bağ-Kur’luların prim gün şartının 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilmesine yönelik kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi yapılan oylamada reddedildi.
Teklifin AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi sonrası Bağ-Kur’luların beklediği düzenleme için Meclis Genel Kurulu’nda yeni bir adım atılamadı.





