Kamuoyunda geniş yankı uyandıran, aralarında görevden uzaklaştırılan 6 belediye başkanının da bulunduğu 5'i tutuklu 200 sanıklı "Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü" davasında beklenen karar açıklandı.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda okunan 60 sayfalık kısa kararda, davanın kilit isimleri hakkında kritik beraat hükümleri verildi.
Aziz İhsan Aktaş ve Baki Nogay Örgüt Suçlamasından Beraat Etti
Mahkeme heyeti, davanın bir numaralı sanığı Aziz İhsan Aktaş ile Baki Nogay hakkında "örgüt kurma" suçlamasından beraat kararı verdi. Ayrıca Aziz İhsan Aktaş; "evrakta sahtecilik", "özel belgede sahtecilik" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçlamalarından da beraat etti.
Rıza Akpolat 3 Ayrı Suçtan Beraat Etti
Yaklaşık 20 aydır tutuklu bulunan ve davanın en dikkat çeken isimlerinden olan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat hakkında da önemli beraat kararları çıktı. Akpolat; "örgüt üyeliği", "özel belgede sahtecilik" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçlamalarından beraat etti.
Aynı suçlamalar kapsamında sanıklar Gülşah Ocak, Emre Cengiz ve Ali Rıza Yılmaz da "ihaleye fesat karıştırma" ve "özel belgede sahtecilik" maddelerinden beraat aldılar.
Sanıkların Son Sözleri: "Masumiyet Karinemiz İhlal Edildi"
Karar öncesi son sözleri sorulan tutuklu sanıklar tahliye ve beraat taleplerini yineledi:
- Rıza Akpolat: "Yaklaşık 20 aydır tutukluyum. Devlet adamı terbiyesiyle hareket ettim. Dosyanın tamamında somut delil yok, tamamı iftiracı beyanı. Bana güvenen kimsenin başını öne eğdirmedim. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum."
- Oya Tekin (Seyhan Belediye Başkanı): "15 aydır tutukluyum. Hukukun temel ilkeleri ihlal edildi, masumiyet karinemiz yok sayıldı. Kalp hastalığıma dair rapor sundum ancak dikkate alınmadı. Vicdanen de hukuken de müsterihim."
- Ceyhan Kayhan & Erhan Daka: Suçsuz olduklarını, uzun süredir tutuklu bulunduklarını belirterek tahliye ve beraat istediler.
Soruşturmanın Geçmişi
Ocak 2025'te düzenlenen ilk operasyonla başlayan soruşturmada 579 sayfalık iddianame hazırlanmıştı. 200 sanıklı davada Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ve Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar gibi isimler yargılanıyordu. 6 ay süren ve 59 duruşmanın yapıldığı yargılama sürecinde 28 sanık tahliye edilmişti.





