Balıkesir Büyükşehir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayfer Korkmaz Güneş, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girişinin 99. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu tarihin yalnızca bir kanunun kabulü değil, bir toplumun aydınlanma sürecinin dönüm noktası olduğunu vurguladı.
4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, Türk kadınının yalnızca bir “aile unsuru” olmaktan çıkıp eşit ve özgür bir birey olarak toplumsal yaşamda yer almasının önünü açtı. Bu yasa ile kadınlar:
· Resmî nikâh ve tek eşlilik ilkesiyle eşit yurttaş statüsü kazandı.
· Boşanma, miras ve tanıklık gibi alanlarda erkeklerle eşit haklara sahip oldu.
· Meslek seçme, çalışma ve ekonomik bağımsızlık hakkına kavuştu.
Ayfer Korkmaz Güneş, “O gün bir kanun değil, bir medeniyet vizyonu yürürlüğe girdi” diyerek bu yasanın bir hukuk devriminden çok daha fazlası olduğunun altını çizdi.
Cumhuriyetin Kadına Açtığı Yol
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum, kadın ve erkekle bir bütündür” sözünü hatırlatan Güneş, “Cumhuriyet, kadını yücelterek kendini yüceltmiştir” dedi. Kadınların öğretmen olarak tebeşir tuttuğunu, çiftçi olarak toprağa emek verdiğini, sanatçı olarak renk kattığını ve mühendis olarak geleceği inşa ettiğini vurgulayan Güneş, “Kadın artık yalnızca ‘eş’ ya da ‘anne’ değil; bilimin, sanatın, adaletin ve üretimin öznesi oldu” ifadesini kullandı.
99 Yıl Sonra Bugün
Aradan 99 yıl geçmesine rağmen bazı alanlarda hâlâ eşitlik mücadelesi verildiğini dile getiren Güneş, “Bir kız çocuğu okula yürüyebiliyorsa, bir kadın kendi geleceğine yön verebiliyorsa, bu güç 1926’da atılan o imzanın mirasıdır” dedi.
Ayfer Korkmaz Güneş, kadınların Atatürk’ün büyük vizyonunun takipçisi olduğunu belirterek, “Eşitliğin, özgürlüğün ve adaletin yalnızca bir hak değil, bir yaşam biçimi olduğunu biliyoruz” dedi.
Minnet ve Gururla
“Bugün kadının adı varsa; bu, Atatürk’ün öngörüsüyle, Cumhuriyet’in vicdanıyla, Türk kadınının mücadelesiyle vardır” diyen Güneş, sözlerini “Kadının adı var, emeği var, sesi var, iradesi var… Cumhuriyet var! Atatürk’e minnetle, tüm kadınlarımıza sevgiyle” diyerek tamamladı.