İstanbul Ataşehir Belediyesi’nde yürütülen soruşturmalar kapsamında üst üste yaşanan tutuklamaların ardından belediye meclisi yeni başkanvekilini seçmek üzere sandık başına gitti.
Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in ardından göreve getirilen başkanvekili Murat Güneş’in de tutuklanmasıyla birlikte İstanbul Valiliği kararıyla meclis seçimi için resmi süreç başlatıldı.
Cumhur İttifakı’nın tek aday çıkardığı seçimde, CHP grubu meclis oturumuna katılmama kararı aldı.
Ataşehir Belediye Meclisi'nde Sandalye Dağılımı Nasıl?
Ataşehir Belediye Meclisi'nde toplam 38 üye oy kullanma hakkına sahip. Seçim öncesinde meclisteki mevcut sandalye dağılımı şu şekilde şekillendi:
Cumhur İttifakı: 18 Meclis Üyesi
CHP: 17 Meclis Üyesi
Bağımsız: 3 Meclis Üyesi
Başkanvekili Seçiminde Turlar Nasıl İşleyecek?
Seçim sürecinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi amacıyla oy verme işlemi kademeli turlar halinde gerçekleştiriliyor:
1. ve 2. Tur: Üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu (26 oy) aranacak.
3. Tur: Üye tam sayısının salt çoğunluğu (20 oy) yeterli görülecek.
4. Tur: Salt çoğunluk sağlanamazsa, 4. tura geçilerek en çok oyu alan aday Ataşehir Belediyesi’nin yeni başkanvekili seçilecek.
Süreç Nasıl Bu Noktaya Geldi?
Ataşehir Belediyesi’nde yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına ilişkin başlatılan adli soruşturmalar kapsamında ilk olarak Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel tutuklanarak görevinden uzaklaştırılmıştı.
Boşalan makam için yapılan meclis oylamasında başkanvekilliğine Murat Güneş seçilmişti. Ancak Güneş hakkında devam eden adli süreç kapsamında da tutuklama kararı çıkması üzerine İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği kararıyla resmi seçim takvimi yeniden devreye sokuldu.





