Büyükşehir’den Balyalı üreticilere yüzde 100 hibeli destek... Ahmet Akın: Çiftçinin Umuduyuz, Kazanan Balıkesir olacak!"
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Balyalı üreticilere ilk defa yüzde 100 hibeli Badalan fasulyesi tohumu dağıtımı gerçekleştirdi. Çeşitli nedenlerle toprağını terk eden çiftçilere umut olduklarını belirten Akın, "Memleketimizi çok daha iyi bir yere taşıyacağız. Köylerimizde ekilmedik toprak inşallah kalmayacak. Ben, bunun savaşını ve mücadelesini veriyorum" dedi.
Balıkesir’de tarımsal üretimin artması için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Balya’daki Badalan Fasulyesi tohumu dağıtım törenine katıldı. Törene Akın'ın yanı sıra Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Volkan Altınöz, Balya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Fındık, muhtarlar ve üreticiler katıldı. Sınırlı Sorumlu Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 2025 yılında kullanacağı 1.500 kilogram Badalan fasulyesi tohumu üreticilere dağıtıldı. Başkan Akın, Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçinin 2025 yılında üretimde kullanabileceği 1.500 kilogram Badalan fasulyesi tohumunu ilk defa yüzde 100 hibeyle üreticilere dağıttı. Sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi ve çiftçinin emeğinin hak ettiği değeri görmesi için Balıkesir’de ekilmeyen yer kalmayacağını dile getirdi.
"MERTLİĞİN VE ÇALIŞKANLIĞIN SEMBOLÜ"
Çiftçilerin 14 Mayıs Çiftçiler Günü'nü kutlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, elindeki şapkayı göstererek şunları söyledi: "Bu şapka ne biliyor musunuz? Bu şapka sekiz köşeli ve çiftçinin, köylünün, emekçinin taktığı şapkadır. Neden takıyor biliyor musunuz? Bu yiğitliğin, mertliğin, çalışkanlığın, cömertliğin, dürüstlüğün, misafirperverliğin, alçak gönüllülüğün ve doğruluğun sembolü. İşte Türk çiftçisi tam da budur. Ben bu şapkamı Türk çiftçisini temsilen takıyorum" dedi.
"SİZİN İÇİNİZDEN GELEN BİRİYİM"
Çiftçinin dürüst, namuslu ve çalışkan olduğunu ifade eden Akın, emeğinin karşılığını da alması gerektiğini ifade etti. Bu topraklarda doğan, büyüyen ve çiftçinin halinden anlayan biri olarak her zaman üretimin ve üreticinin yanında olacağını dile getiren Akın, "Sizin içinizden gelen, ‘Size En Yakın Ahmet Akın’ olarak karşınızdayım. Bu kadar zorluk, sıkıntı, plansızlık ve programsızlığın içinde herkesi kucaklayan bir anlayışla, Kuvayı Milliye ruhuyla, israf etmeden, kul hakkı yemeden ve kul hakkı yedirmeden çalışan bir belediyemiz var hemşehrim" şeklinde konuştu.
"ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ"
Tarımsal üretimde kalkınmaya önemli katkılar sunacak olan Tarımda Balıkesir Modeli’nin alanında uzman isimler tarafından hazırlandığı bilgisini veren Akın, "Ekilmeyen yer kalmayacak. Ekim planlı ve programlı bir şekilde devam ederken bizler de çiftçimizin yanında olacağız. Maalesef çiftçi üretiyor ama zarar ediyor. Çiftçimiz maalesef yalnızlaştırılıyor. Ziraat Odalarımız ne yazık ki yeterli desteği alamıyor. İşte bunun için de Büyükşehir Belediyemizin imkânlarıyla destek vereceğiz. Bu daha ilki. Daha yeni başladık hemşehrim” diye konuştu.
"ÇİFTÇİYİ, TOPRAKLA BARIŞTIRMALIYIZ"
Çiftçinin köyünü terk ettiğini ve tarımsal üretimin azaldığına dikkat çeken Akın, "Köylerimiz boşalıyor, kırsal alanlar boşalıyor. Herkes şunu diyor; ‘Çocuğuma fabrikada bir iş bulayım başka bir şey istemiyorum’ Orada verimli topraklar var ama girdi maliyetleri o kadar yüksek ki toprak ekilemiyor, biçilemiyor. Satsan satılamıyor. Üretici böyle bir darboğazın içinde çırpınıyor. Onun için planlamayı esas alan bir yöntemle ilerledik. Önce küskün çiftçiyi toprakla barıştırmamız gerekiyor" dedi. 90 TL'ye satılamayan bamyayı üreticiden 120 TL'ye satın alıp işleyip ardından 41 dolara Amerika’ya sattıklarının bilgisini paylaşan Akın, süt üreticilerinin yaşadığı zorluklara da değindi. Süt üreticilerinin bazen yalnız bırakıldığını aktaran Akın, "Zaman geliyor süt üreticisi sütünü satacak yer bulamıyor. Bizim bir Süt Tozu Tesisine ihtiyacımız var. Bununla ilgili de üç birliğimiz, Balıkesir’de çalışma yaptı. Onlar da maalesef yeterli desteği alamadılar. Şimdi aklım fikrim onlara destek olup bu süt tozu üretimini birlikte hayata geçirmek" diye konuştu. Tarımda çalışan kadın çiftçilerin büyük bir kısmının sağlık güvencesi olmadığının bilgisini veren Akın, Büyükşehir Belediyesi olarak kadın çiftçilere ücretsiz olarak sağlık taraması gerçekleştirdiklerini söyledi.
"UMUDU BÜYÜTÜYORUZ"
Toprağına küsen çiftçilere hayata geçirdikleri projeler ve sağladıkları destekler ile umut olduklarına vurgu yapan Akın, şunları söyledi: "Bir taraftan umudu büyütüyoruz. Bir taraftan pazarı hazırlıyoruz. Bir taraftan da planladığımız ürünlere satın alma garantisi veriyoruz. Seçim zamanı da söylemiştim. O zaman söylediklerimizi şimdi yerine getirmek için resmen savaşıyoruz. Bu kadar zorluğa rağmen Allah’ın izniyle verdiğimiz her sözü yerine getireceğiz hemşehrim. Bizim kaymağımızın, lor peynirinin ve tereyağının tadı hiçbir yerde yok. Bu kadar güzellik ve kalite hiçbir yerde yok. Yakın zamanda Bal Dolum ve Kaymak tesisimizin inşası başlıyor. Kolay değil ama Allah’ın izniyle altından kalkamayacağımız hiçbir sorun yok"
"HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK"
Balıkesir'de tüm partilerin milletvekillerinin çok çalışkan ve başarılı olduğunu ifade eden Akın, "Yaptığımız çalışmalarda dokuz milletvekilimizle birlikte hareket ediyoruz. Ankara ziyaretim de şehrimizin dokuz milletvekilini de ziyaret ettim. Bakanlarımızı ziyaret ettim. Her yere giderim yeter ki Balıkesir hizmet alsın hemşehrim. Ayrımcılık Balıkesir’de olmayacak. Herkes elini taşın altına koyacak. 9 milletvekilimiz, tarım için ne yapılması gerekiyorsa gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Ankara’dan bakıldığı zaman Balıkesir, partiler üstü gözükecek. Ki öyle gözüküyor. Onun için ben buradan tüm Bakanlarımıza, tüm Bakan Yardımcılarımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza, tüm partilerimizin Genel Başkanlarına buradan teşekkür ediyorum ve hepsini Balıkesir’e yatırıma davet ediyorum hemşehrim. Bu yatırımda köylü var, çiftçi var, altyapı var. Körfezimizdeki arıtma, ilçelerimizdeki arıtmalar var" şeklinde konuştu.
TARIMSAL SULAMA BORUSU ÜRETİM TESİSİ MÜJDESİ
Balıkesir'in kanalizasyon sorununun yıllardır çözülmediğini söyleyen Akın, "Yüzde 70’lere varan su kaybı yaşatılmış. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Bunu bir belediyenin tek başına yapması mümkün değil. El ele vereceğiz, kol kola vereceğiz ve açılışlarını hep birlikte yapacağız; temellerini birlikte atacağız inşallah. Bunu neden söylüyorum? Çünkü yakın zamanda Tarımsal Sulama Borusu Üretimi Tesisimizi hayata geçiriyoruz. Fondon Kek Üretim Tesisi, Fide Üretim Tesisi ve Bitki Doku Kültürü Laboratuarının kurulmasını ajandamıza aldık. Üretime ihtiyacımız var. Evlatlarımızın geleceğini garantiye almamız lazım. Balıkesir’in çiftçileri, zengin toprakların fakir çiftçileri olmayacak hemşehrim. Üreten ürettiğinin karşılığını alacak" ifadelerini kullandı.
İLK DEFA YÜZDE 100 HİBELİ DESTEK
İlk defa Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzde 100 hibeyle tohum desteği verildiğini açıklayan Akın, “Bir kısmı çiftçiden bir kısmı belediyeden değil; tamamı belediyeden hemşehrim. Şu anda yüzde 100 hibe oranında veriliyor. Balıkesir çok zengin topraklarıyla tarım ve hayvancılığın merkezi. Hemen hemen her türlü ürünün yetiştiği bereketli topraklarımızda üretim ne yazık ki gitgide azalıyor. İnşallah memleketimizi çok daha iyi bir yere taşıyacağız. Köylerimizde ekilmedik toprak inşallah kalmayacak. Ben bunun savaşını, mücadelesini veriyorum" ifadelerini kullandı.