Atatürkçü Düşünce Derneği Balıkesir Şube Başkanı A. Turan Güneş’in istifasının ardından yönetim kurulu kendi arasında yaptığı görev dağılımı sonrasında Mahinur Burmalı’yı başkanlığa getirdi. Burmalı 10 Nisan Laiklik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada laikliğin önemine değindi. Laiklik kavramının cumhuriyetin kuruluş felsefesinin temel ilkesi olduğunu belirten ADD Balıkesir Şube Başkanı Mahinur Burmalı laikliğin 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin kilit taşı olduğunu söyledi. “LAİKLİK DİN VE DÜNYA İŞLERİNİN BİRBİRİNDEN AYRILMASIDIR” ADD Balıkesir Şube Başkanı Burmalı yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: “Laiklik, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinin temel ilkesi, yüz yıldır altında güvenle yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti Kubbesinin kilit taşıdır. Laiklik, sadece din ve vicdan özgürlüğü olarak tanımlanamaz. Aynı zamanda bireyin çağdaş bilimsel bilgi ile donatılması, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür yurttaş olarak yetiştirilmesidir. Uluslaşmanın, ulusal bağımsızlığın, birlikte yaşamanın, düşünce ve düşünceyi yayma özgürlüğünün, bilim ve sanatta üretkenlik ve yaratıcılığın, kültürel gelişimin, kadın erkek eşitliğinin, bütüncül kalkınmanın, emeğin en yüce değer olduğu bilincinin, üretmenin ve hakça bölüşmenin, hukuk devletinin, dünya uluslar ailesinin onurlu üyesi olmanın, kısacası insan gibi yaşamanın temel güvencesi, demokrasinin olmazsa olmazıdır Laiklik. Laiklik, din ve devlet işlerinin değil, din ve dünya işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.

“10 NİSAN 1928’DE DEVLET LAİKLEŞTİRİLDİ” 10 Nisan 1928 yaklaşık yüz yıldır emperyalizm ve işbirlikçilerinin unutturma çabalarını aralıksız sürdürdükleri Cumhuriyet tarihimizin en önemli günlerinden biri… Cumhuriyetimizin ve Aydınlanma Devrimlerinin en yaşamsal adımının atıldığı gün… Büyük Atatürk ve Kemalist Devrimciler kongreler sürecinde ortaya koydukları “Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” hedefini, 23 Nisan 1920’de açtıkları Büyük Millet Meclisi ile hayata geçirmişler, “Hâkimiyet Bilâ Kaydü Şart Milletindir” (Egemenlik Kayıtsız Koşulsuz Ulusundur) tümcesini 1921 Teşkilatı Esasiye Kanunu’nun 1. Maddesine yazıp Türkiye Büyük Millet Meclisi duvarına da silinmemek üzere asmışlardır. Yönetme güç ve yetkisini Milli İrade’den alan Kemalistler kurdukları Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile hem Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nı zafere ulaştırarak vatanı kurtarmışlar, hem de şeriat kaynaklı feodal düzeni yıkarak kuldan özgür yurttaş yaratmanın yolunu açmışlardır. Bu amaçla, zaferden hemen sonra 1 Kasım 1922’de saltanat ve 3 Mart 1924’de hilafet kaldırılarak Ulus Egemenlik kesinleştirilmiş, 10 Nisan 1928’de de devlet laikleştirilmiştir.

“DİNİ İSTİSMAR EDİYORLAR” Yıllardır ve günümüzde 10 Nisan Laiklik Günü’nü yok sayma çabası içinde olanların dini nasıl istismar ettiklerini her gün yeni bir örnekle izliyoruz. Bu aymazlar laikliğe saldırmakla; şimdi var olmalarının kaynağını kurutmaya, bindikleri dalı kesmeye çalıştıklarının farkında değiller. Aldıkları kararları kutsal inançlara dayalı hale getirerek itirazsız bir biat toplumu ve tartışılamaz bir yönetim özlemi çekenlerin, laikliğe neden düşman oldukları ve demokrasiden ne anladıkları ortadadır.

“DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMASI LAİKLİKTİR” Demokrasinin ve olmazsa olmazı laikliğin yaşamsal değerini öğrenmenin en pahalı, en acılı yolu teokratik bir diktanın sultasına düşmektir. Bunu görmek için uzaklara gitmeden bölgemizdeki birçok ülkeye bakmak yeterlidir. Unutulmamalıdır ki; coğrafyamızda “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesine dayalı Laik Cumhuriyetimiz’i yaşatmadıkça, iç barışımızı korumak da, Türkiye’nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü sürdürmek de olanaklı değildir. Bu nedenle bıkmadan, usanmadan “Yeniden Atatürk Cumhuriyeti” çağrımızı yineliyoruz.

“LAİKLİĞE SAHİP ÇIKMAYI GÖREV SAYIYORUZ” Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; Türk Ulusu’nun 10 Nisan Laiklik Günü’nü kutluyor, bu vazgeçilmez ilkeyi sonsuza dek koruma ve savunma azim ve kararlılığımızı bir kez daha kamuoyuna duyuruyor, ülkemizi yöneten ve yönetmeye talip olan herkesi ve her kurumu Laikliğe sahip çıkmaya çağırmayı görev sayıyoruz.”

Muhabir: Politika Gazetesi