Küresel Piyasalar Sarsılıyor! Petrol Fiyatları Çakıldı, Dolar ve Ruble’de Son Durum Ne?
Küresel enerji piyasaları, ABD ile İran arasında sağlanan tarihi mutabakat haberiyle hareketlendi. Anlaşma haberinin duyulmasıyla birlikte petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş, enerji gelirlerine dayalı Rusya ekonomisi ve finans piyasaları üzerinde satış baskısını artırdı.
Petrol Fiyatlarında Büyük Düşüş
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ABD ile varılan mutabakatın 19 Haziran'da İsviçre'de resmileşeceğini duyurdu. Bu gelişme, küresel enerji piyasalarında risk algısını değiştirirken, Brent petrolün varil fiyatı geçen haftaki kapanışa göre yüzde 4,9 oranında değer kaybetti. Petrol arzındaki artış beklentisi, enerji emtiası fiyatlarını aşağı çekti.
Rus Borsasında Satış Dalgası
Enerji ağırlıklı bir yapıya sahip olan Rus finans piyasaları, bu düşüşten anında etkilendi:
Moskova Borsası (MOEX): Yüzde 0,29 değer kaybederek 2.515 puana geriledi.
RTS Endeksi: Dolar bazında hesaplanan endeks yüzde 0,38 düşüşle 1.101 seviyesine indi.
Hisse Senetlerinde Durum: Petrol fiyatlarındaki gerileme, enerji devi Rosneft (yüzde 1,06) ve Gazprom (yüzde 1,18) hisselerinde satışları tetikledi. Buna karşılık, bankacılık sektöründen Sber hisseleri yüzde 1,12 yükselerek piyasada ayrışan taraf oldu.
Dolar/Ruble Paritesinde Hareketlilik
Enerji gelirlerindeki azalma beklentisi Ruble üzerinde de baskı oluşturdu. Dolar/Ruble paritesi yüzde 0,56 yükselerek 72,68 seviyesine çıktı. Analistler, petrol fiyatlarındaki bu dalgalanmanın kısa vadede Rus piyasalarındaki oynaklığı canlı tutacağını belirtiyor.





