18 Ağustos’ta ilan edilen YKS merkezi yerleştirme sonuçlarının ardından bir yükseköğretim programına yerleşemeyen veya şansını ek yerleştirme döneminde denemek isteyen binlerce aday, ÖSYM’den gelecek duyurulara kilitlendi.
Üniversite ilk kayıt maratonunun ardından netleşecek olan boş kontenjanlar doğrultusunda ek tercih süreci resmiyet kazanacak.
2026 YKS Ek Tercih Kılavuzu Yayımlandı Mı?
ÖSYM tarafından 2026-YKS Ek Yerleştirme Kılavuzu ve boş kontenjanlar tablosu henüz yayımlanmadı.
Kılavuzun ilan edilmesi için öncelikle birinci yerleştirme sonucunda üniversitelere kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylardan kalan boş kontenjanlar ile dolmayan bölümler üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilecek ve ardından güncel liste osym.gov.tr üzerinden açıklanacak.
YKS Ek Tercihler Hangi Tarihte Başlayacak?
ÖSYM, 2026 YKS ek tercih takvimini henüz resmi olarak açıklamadı. Geçtiğimiz yılların başvuru süreçleri dikkate alındığında, üniversite kayıtlarının tamamlanmasını takiben ek tercih sürecinin Eylül ayının son haftasında başlaması ve başvuruların yaklaşık 5 gün sürmesi bekleniyor.
YKS Ek Tercih Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?
Ek yerleştirme başvuruları fiziki dilekçe veya posta yoluyla kabul edilmeyecek. Adaylar tercihlerini şu kanallar üzerinden bireysel olarak iletebilecek:
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi: https://ais.osym.gov.tr
Mobil Uygulama: ÖSYM AİS Mobil
Başvuruların geçerli sayılabilmesi için tercih bildiriminin ardından kılavuzda belirtilen ek yerleştirme ücretinin süresi içinde yatırılması zorunludur.
Kimler YKS Ek Tercih Yapabilir?
İlk Yerleştirmede Açıkta Kalanlar: 2026-YKS merkezi yerleştirmede herhangi bir ön lisans veya lisans programına yerleşemeyen adaylar ek tercih yapabilir.
Taban Puan Şartı: Tercih edilecek programın ek yerleştirmedeki taban puanı, adayın YKS ilgili puan türündeki puanına eşit veya adayın puanından düşük olmalıdır.
Yerleşenler Başvuramaz: İlk yerleştirmede herhangi bir programa yerleştirilen adaylar (kayıt yaptırmamış olsalar dahi) ek yerleştirme hakkından yararlanamazlar.




