Maldivler’den Dünya Çapında İlk: 2007 Sonrası Doğanlara Tütün Yasağı ve Ağır Cezalar
Maldivler, 1 Ocak 2007 ve sonrası doğan tüm bireyler için tütün ürünlerini kalıcı olarak yasakladı. Düzenleme, turistleri de kapsarken yasağa uymayanlara ciddi para cezaları getiriyor. Bu adım, dünyada tütünle mücadelede eşi benzeri görülmemiş bir uygulama olarak dikkat çekiyor.
Maldivler’den “Tütünden Arındırılmış Nesil” Hamlesi
Sağlık Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada yasanın yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında:
“Nesil yasağı, genç Maldivlilerin tütünün ölümcül etkilerinden uzak bir şekilde büyümelerini sağlamak için atılmış cesur bir adımdır.”
Cumhurbaşkanı Mohamed Muizzu tarafından Mayıs ayında onaylanan yasa, halk sağlığını koruma ve tütünden arındırılmış bir nesil yaratma hedefiyle hazırlandı.
Yasa Herkes İçin Geçerli: Turistler Dahil
Maldivler’in ünlü lüks tatil adalarında artık tütün ürünleri kullanımı tamamen yasaklandı. Yeni kurallara göre:
Perakendeciler satış yapmadan önce alıcının yaşını doğrulamak zorunda. Yasa, yalnızca yerli halka değil, ülkeye gelen turistleri de kapsıyor.
Elektronik Sigara ve Vaping Cihazları da Yasak
Maldivler, tütün ürünleri kadar elektronik sigara ve vaping cihazları için de en katı yasaklardan birini uyguluyor. Ülkede:
Elektronik sigara ve vaping cihazlarının ithalatı, satışı, dağıtımı ve kullanımı tamamen yasak. Yasak, tüm yaş gruplarını kapsıyor.
Ağır Para Cezaları Uygulanacak
Yeni yasa ile birlikte ihlal edenler ciddi yaptırımlarla karşı karşıya:
|
İhlal |
Ceza Miktarı |
|
Reşit olmayanlara tütün satanlar |
50.000 rufiyaa (~3.200 USD) |
|
Elektronik sigara veya vaping cihazı kullananlar |
5.000 rufiyaa (~320 USD) |

