12. Yargı Paketi Meclis’e Sunuldu: Hangi Düzenlemeler Var, Hangileri Ertelendi?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından uzun süredir hazırlıkları süren ve yargı sisteminde köklü değişiklikler öngören 12. Yargı Paketi, resmen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu. Yargının daha "etkin ve verimli" çalışması hedefiyle hazırlanan teklif, hem istinaf süreçlerinden bilirkişi uygulamalarına hem de miras hukukundan idari icra takiplerine kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Ancak, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in daha önce pakette yer alacağını belirttiği; suça sürüklenen çocuklar, sosyal medyada kimlik doğrulama, izinsiz İBAN kullanımı ve cinsiyet değiştirme ameliyatlarına yaş sınırı getirilmesi gibi kamuoyunun yakından takip ettiği başlıklar, bu teklif kapsamının dışında tutuldu.


12. Yargı Paketi ile Gelen Temel Değişiklikler

TBMM’ye sunulan teklif ile yargılamalarda hız kazandıracak ve mağduriyetleri giderecek şu düzenlemeler öne çıkıyor:

  • E-Duruşma Dönemi: Yargılamalarda ön inceleme duruşmaları artık SEGBİS üzerinden "e-duruşma" şeklinde gerçekleştirilebilecek.

  • Duruşma Sürelerine Sınırlama: Hukuk yargılamalarında duruşmalar arasındaki süre 3 ayı geçemeyecek.

  • Bilirkişi Uygulamasında Disiplin: Gereksiz yere bilirkişi görevlendiren hâkimlere disiplin yaptırımı uygulanmasının önü açılıyor. Ayrıca bilirkişi incelemelerinin uzaması durumunda hâkim, gerekçesini göstermek şartıyla ek süre verebilecek.

  • Yargıtay’ın Bozma Yetkisi: İlk derece mahkemelerinin sadece yetkisizlik veya görevsizlik nedeniyle verdiği kararlar, Yargıtay tarafından artık bozulamayacak.

  • Miras Satışında Öncelik: Miras kalan taşınmazların satışında ilk açık artırmaya sadece mirasçılar katılabilecek.

  • İdari İcra Takibinde Yeni Dönem: İdare aleyhine açılan para davalarında doğrudan icra takibi uygulaması sona eriyor. Artık önce ilgili idareye başvurulması ve hesap numarası bildirilmesi zorunlu olacak.

  • HAGB Kapsamı: Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kurumu; işkence suçları, kamu görevlilerinin "kötü muamele" kapsamına giren suçlarında uygulanamayacak.


"Yeni Paketler Yolda" Mesajı: İBAN ve LGBTİ Düzenlemeleri Neden Yok?

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, başlangıçta yaklaşık 60 madde olarak planlanan paketin, çalışmaların derinleştirilmesi amacıyla iki veya üç ayrı paket halinde Meclis'e sunulmasına karar verildiğini açıkladı.

Bu stratejik karar doğrultusunda;

  • Suça sürüklenen çocuklar,

  • Sosyal medyada kimlik doğrulaması,

  • İzinsiz İBAN kullanımına cezai yaptırım,

  • Cinsiyet değiştirme ameliyatlarına yaş sınırı (LGBTİ düzenlemesi),

gibi başlıkların, önümüzdeki günlerde sunulması beklenen sonraki yargı paketlerine dahil edileceği belirtildi. Akbaşoğlu, milletvekillerinin çalışmalarıyla bu konuların Meclis gündemine taşınmaya devam edeceğini vurguladı.

Muhabir: Haber Merkezi