TERMİK SANTRALLAR COVİD-19’U AZDIRIYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevreci 16 kurum, iklim krizine yol açtığı ve Kovid-19’un etkilerini daha da arttırdığı ve doğaya ve insan sağlığına etkileri nedeniyle   Cumhurbaşkanı’nın tüm termik santralları kapatması istemi ile, Danıştay’a  dava açtı. Davacı kurumlardan Çan Çevre Derneği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği avukatlarıyla  birlikte Çanakkale Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Dernek avukatı İsmail Atal dava içeriği hakkında bilgi verdi. Termik santraların iklim krizine etkileri, KOvid-19 vürüsünün termik santral bacalarından çıkan partikül maddelere yapışarak canlı kaldığı ve uzaklara gidebildiği gibi konularda bilimsel çalışmalardan söz etti. Danıştay’ın  Termik Santralların Kümülatif etkisinin değerlendirilmesi gerektiği konusundaki yeni kararını açıkladı.

 

Açıklama şöyle:

“İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda iklim krizinin etkilerini her gün can alıcı bir şekilde yaşamaktayız. İklim krizinin ve madenlerin neden olduğu bilimsel olarak da kanıtlanan Kovid-19 pandemisi ile birlikte ile yaşamımız daha da çekilmez ve tehlikeli bir hale geldi.

Hemen her gün sel, aşırı yağış, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi iklim olayları yaşıyoruz, yaşamlarımızı kaybediyoruz. Doğamız ve tüm canlılar büyük zarar görüyor. Diğer yandan da Kovid-19 pandemisi yeniden etkisini arttırdı ve dünyada ve ülkemizde çok sayıda insan hastalanıyor ve yaşamını yitiriyor.

 

Artık işin şakası kalmadı. Acil önlem gerek!

İklim krizine yol açan etmenlerden en önemlilerden birisinin termik santrallar olduğunu bilmeyen kalmadı. Bir sürü ülke termik santrallarını kapatıyor veya kapatmayı programına alıyor. Ancak bizim ülkemizde ise bu konuda alınmış hiçbir önlem olmadığı gibi yeni termik santralların açılması için üretim lisansları veriliyor ve ÇED süreçleri başlatılıyor.  Oysa bırakın yenisini açmayı, tüm termik santralların adil bir dönüşüm programı ile acilen kapatılması gerekiyor.

Biga yarımadasında halihazırda çalışan ikisi Çan’da, 3’ü Biga-Karabiga’da olmak üzere 5 adet termik santral var. Bu santrallar yetmezmiş gibi ÇED Olumlu kararı almış, ÇED süreci devam eden, üretim lisansı almış yaklaşık 10 adet termik santral projesi daha var.

Çan’da ve Biga’daki termik santralların bölgedeki insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri konusunda bilimsel çalışmalar varken hala yeni santralların açılması konusundaki ısrar kabul edilemez bir durumdur.

Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde Covid-19 ölümlerinin daha fazla olduğu bilimsel olarak saptandı. Kovid-19 virüsü termik santrallardan çıkan partikül maddelere yapışarak canlı kalabiliyor ve bulunduğu yerden daha da uzaklara taşınabiliyor. Bu konudaki bilimsel çalışmalar var. Nitekim pandemi başlangıcında sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller arasına Zonguldak İlinin de alınması boşuna değildi. Zonguldak İli’nde yaşayan halk termik santrallar nedeniyle sağlığını zaten kaybetmişti.

 

CUMHURBAŞKANI HALK SAĞLIĞININ ve HALKIN YAŞAM HAKKINI KORUMALIDIR

Anayasanın 104. Maddesi, Cumhurbaşkanına “HALK SAĞLIĞININ ve HALKIN YAŞAM HAKKININ KORUNMASI” konusunda yetki ve görev vermektedir. Termik santrallerin yol açtığı iklim değişikliğinin neden olduğu Covid-19 salgınını ve gelecekteki yeni Coronavirus mutasyonlarını engellemek ve termik santrallerin kurulduğu bölgelerde meydana gelen hava kirliliğinin Covid-19 ölümlerini arttırıcı etkisinin önüne geçmek için CUMHURBAŞKANLIĞI gereken tedbirleri almak zorundadır.

Ekoloji Birliği’nin çağrısı üzerine bileşen örgütler ve diğer katılımcı örgütlerle birlikte Cumhurbaşkanlığı’na idari başvuruda bulunduk ve  Anayasanın 104.maddesinden kaynaklanan yetki ve görevi doğrultusunda, küresel çapta iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının  %30’undan ve hava kirliliğine neden olan Partikül madde (PM 2,5 ve PM 10 ) ve zehirli gazlardan  sorumlu olan ve halen işletmede olan  30 adet kömürlü termik santrallerin üretim lisanslarının iptal edilerek bu termik santrallerin  kapatılması ve ayrıca henüz işletmeye alınmamış olan 7 termik santrallerin ise üretim lisanslarının iptalini istedik.

Cumhurbaşkanlığı tarafından talebimize bugüne kadar herhangi bir yanıt verilmemiştir.

Bizler de beşi Ekoloji Birliği bileşeni olan toplam 16 kurum olarak, talebimizin zımnen reddedilmiş sayılmasından dolayı Cumhurbaşkanlığının söz konusu santralları kapatması talebi ile davamızı Danıştay’da açıyoruz.

Cumhurbaşkanlığının daha önce çevre izni bulunmayan 6 adet santralın kapatılması konusunda gösterdiği hassasiyeti bu kez tüm santrallar için kullanmasını ve santralları kapatmasını istiyoruz.”

 

 

DAVACI KURULUŞLAR LİSTESİ:

Adana Tabip Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Çevre ve Tüketici Koruma  Derneği-Adana, EGEÇEP Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Erzin Ziraat Odası, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Ordu Çevre Derneği,Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Yeşil Artvin Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
TERMİK SANTRALLAR COVİD-19’U AZDIRIYOR
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!