33 BİN İMZAYI YOK SAYAMAZSIN YÜCEL BAŞKAN!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin Zeytinli Dalyan bölgesindeki imar rantı hedefine karşılık bölge halkı ‘satmayın, doğa parkı yapın’ önerisinde bulunmuş ve Edremit Çevre Platformu’nca imza kampanyası başlatılmıştı. EDÇEP Sözcüsü Kubilay Öztürk ve Şehir Plancısı Nevin Sayman, hem hazırladıkları doğa parkı projesini, hem de 33 bin 128 imzalı dilekçeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a verdi.

HAZİNE’den devredilen yaklaşık 380 dönümlük alan için imar planları hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, burada oluşturulacak parsellerin satışından önemli bir gelir sağlamanın telaşında. EDÇEP ise bölgenin Dalyan Doğal Yaşam Parkı olarak değerlendirilmesinde ısrarcı. Büyükşehir Belediyesi ise Dalyan’la ilgili hedef planını bugüne kadar somut bir projeyle kamuoyuna açıklayamadı.

 

 

BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi’nin Zeytinli Dalyan bölgesinde Hazine’den şerhli olarak devraldığı 380 dönüm araziyi imarlandırıp parsel parsel satmayı hedefliyor. Büyükşehir’in bu satıştan önemli bir finans kaynağı elde etme hedefi var.

Edremit Çevre Platformu’nun öncülük ettiği geniş bir kitle ise bölgenin Doğal Yaşam Parkı olarak değerlendirilmesini istiyor. Bu amaçla haftalar önce başlatılan imza kampanyasında 33 bin 128 imza toplandı. Binlerce imzadan oluşan dilekçe, geçtiğimiz gün EDÇEP Sözcüsü Kubilay Öztürk ve Şehir Plancısı Nevin Sayman tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a teslim edildi. Öztürk ve Sayman, Büyükşehir ziyaretinde hazırladıkları doğal yaşam parkı projesini de Başkan Yılmaz’a verdi.

 

BÜYÜKŞEHİR’NİN FİNANSMANA,  HALKIN YAŞAM ALANINA İHTİYACI VAR!

EDÇEP Sözcüsü Kubilay Öztürk, hem Dalyan’la ilgili süreci anlattı, hem de Büyükşehir’in hedef planına neden karşı çıktıklarını açıkladı. Öztürk, Edremit Çayı’nın kuzeyinde, Dalyan’dan geriye kalan ve bugüne kadar kamu arazisi olması nedeniyle korunan bölgeyle ilgili, Edremitlilerin de beklentileri, talepleri ve istekleri var. O nedenle, bu bölgedeki Hazine arazilerinden 380 dönümünün Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne devri ve imar değişikliği ile satışı söz konusu olduğunda, haliyle Edremitlilerin de tepkisi oldu. Kamu malı satıp, buradan gelecek bedelle kentsel dönüşüm yapmak da bir yöntemdir elbette. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bu finansmana ihtiyacı da olabilir. Ancak, Edremitlilerin yeşil alana, Dalyan canlılarının da bir yaşam alanına ihtiyaçları var” dedi.

 

NE İSTEDİĞİMİZİ SOMUT ŞEKİLDE ANLATTIK

Kubilay Öztürk şu bilgileri verdi:

“Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) geçtiğimiz Şubat ayından itibaren Edremit’te bu gerçekler dile getirilmeye, basın açıklamaları ve toplantılar yapılmaya başlayınca, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de bu tepkilere duyarsız kalamadı. Davetimiz üzerine Yücel Yılmaz ekibiyle birlikte 1 Mart 2021’de Edremit’i ziyaret ederek sivil toplum kuruluşlarıyla kapsamlı bir görüşme yaptı. Bu görüşmede, BBB’nin hedefi ile sivil toplumun beklentileri arasında çok büyük bir fark olduğu ortaya çıktı. EDÇEP, bu gibi konularda sadece “istemiyoruz” demenin yetersiz kalacağını bildiği için, “ne istediğini” somut bir projeyle ortaya koyacağını ifade etti bu toplantıda. Nitekim, takip eden günlerde bir yandan “Dalyan Satılmasın, Doğa Parkı Yapılsın” talebiyle bir imza kampanyası başlattı, diğer yandan da elbirliğiyle bir “Dalyan Doğal Yaşam Parkı” projesi hazırlamaya başladı.

 

TÜM CANLILARA YAŞAM HAKKI TANINMALI

Projemiz tamamlanınca BBB’nden randevu talep ettik. Bu talebimiz 14.06.2021’de gerçekleşti. Doğal Yaşam Parkı projemizi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başkanı Yücel Yılmaz’a teslim ettik. Kendisine talebimizin, bu projenin Belediye Meclisi’nde görüşülerek, Altınkum’daki380, 169 ve 57 dönümlük üç adet kamu arazisi için bir prensip kararı alınması ve hayata geçirilmesi olduğunu ilettik. Dilekçemiz ekindeki, dosyamızı ve projemizi de resmen işleme koyduk. Yeşilin içinde yeşile hasret kalmamak, daha fazla betonlaşmamak, diğer canlılara da hayat hakkı tanımak amacında olduğumuzu ifade ettik. Projede iki ana bölüm olduğunu, birinin insanların kullanımına açık olacağını, diğerinde ise Dalyan canlılarının yaşam alanı olacağını ve sadece kontrollü ziyarete, kuş gözlemine, fotoğraf çekimine açık olacağını izah ettik. Bu proje için,  bütün Belediye Meclisi üyelerinden destek isteyeceğimizi de açıkladık.

TABELİMİZİN ARKASINDAKİ EN BÜYÜK GÜÇ HALKIN DESTEĞİ

Elbette dilekçemizin ekinde Edremitlilerin “Dalyan Satılmasın, Doğa Parkı Yapılsın” kampanyasına verdiği 33.128 imzayı da Büyükşehir Belediye Başkanı’na ilettik. Talebimizin arkasındaki en büyük güç, halkın desteğidir. EDÇEP bir vatandaş hareketidir ve adımlarını sadece halkın çıkarları yönünde atar. Bu tür doğa parklarını arttırarak hem canlı yaşamın korunacağına, hem de daha yaşanabilir bir kent oluşturulacağına inandığı için, Dalyan’daki kamu arazileri üzerinde somut bir talepte bulunmaktadır. Edremitliler gündemdeki 380 dönüm kamu arazisinin konut imali için satılması halinde, şu anda BASKİ’ye ait Zeytini Arıtma Tesisi’nin bulunduğu 57 dönüm ile çevresindeki 169 dönümün de, ileride satılıp konut imaline açılmasını gündeme geleceğinden korkmaktadır. EDÇEP, bunca yeni konut yükü yerine, yeni ve ileri biyolojik bir arıtma tesisi yapılmasını, arıtma işinin mevcut yerinden taşınmasını, boşalacak arazi ve çevresindeki kamu arazileri üzerine de toplumsal ihtiyaçlar için gerekenleri ayırıp, mükemmel bir doğal yaşam parkı yapılmasını istemektedir.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN KAYITSIZ KALMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Projenin oluşturulmasına destek veren tüm arkadaşlarımıza veimzalarıyla bu talebimize destek veren tüm Edremitlilere ve doğa dostlarına çok teşekkür ediyoruz. BBB Meclisi’nin bu projeyi görüşmesini ve onaylamasını bekliyoruz. Bundan ümitliyiz. Her şey para değil, bize ve diğer canlılara yaşam alanı da gerekiyor. Geleceğe yatırım yapılması da gerekiyor.” POLİTİKA

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
33 BİN İMZAYI YOK SAYAMAZSIN YÜCEL BAŞKAN!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!