Marmara Denizi'nde yeniden ortaya çıkan müsilajın, denizcilik faaliyetlerine ciddi zararlar verdiği bildirildi. Uzmanlar, müsilajın gemilerin makine sistemlerine zarar vererek seyir güvenliğini tehdit ettiğini ve ekonomik kayıplara yol açtığını vurguladı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Kılıç, müsilajın gemilerin soğutma sistemlerinde sorunlara neden olduğunu belirterek, "Denizden alınan su filtrelerden geçerek motorları soğutur. Müsilaj bu filtreleri tıkadığında soğutma sistemi çalışmaz hale geliyor. Bu da gemi performansını düşürür, hatta makinelerin durmasına neden olabilir" dedi.
Kılıç, müsilajın özellikle boğaz geçişleri ve liman sahalarında büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekerek, "Makinesi durmuş bir gemi, römorkör desteğiyle bile kontrol altına alınamayabilir. Bu da çarpışma, karaya oturma gibi ciddi kazaları beraberinde getirebilir" ifadelerini kullandı.
Soğutma sorunlarının ayrıca motorun oksijen alımını da düşürdüğünü söyleyen Kılıç, bu durumun teknik performans kadar güvenliği de tehdit ettiğini dile getirdi. Kılıç, Marmara Denizi’ndeki müsilajın kontrol altına alınması için acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.
"Marmara, adeta atık çukuruna döndü"
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ise müsilajın, insanların denizle kurduğu yanlış ilişkinin bir sonucu olduğunu belirtti.
Marmara Denizi'nin yoğun şekilde kirletildiğine dikkat çeken Sarı, "Arıtılmamış atıklar doğrudan denize veriliyor. Yanlış kıyı kullanımı, aşırı balıkçılık, deniz tabanından çıkarılan çamurun yeniden denize dökülmesi gibi uygulamalar müsilajın yeniden görülmesine neden oldu" dedi.
Prof. Dr. Sarı, deniz taşımacılığının dünya ticaretindeki büyük rolüne işaret ederek, müsilajın denizcilik sektörünü de olumsuz etkilediğini ifade etti. "Müsilaj, gemilerin gövde boyalarına zarar veriyor, bakım maliyetlerini ve sigorta giderlerini artırıyor, seyrüsefer hızlarını düşürüyor. Bu da ciddi ekonomik kayıplara yol açıyor" şeklinde konuştu.
Bilimsel çözümlere kulak verilmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, aksi halde müsilajın her yıl karşılaşılacak bir çevre sorunu haline geleceği uyarısında bulundu.